Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu pod drobnogledom Računskega sodišča, spomin na bazoviške junake - prve evropske antifašiste, Slofest v znamenju večkulturnosti, Slovenski inštitut na Dunaju, dan hrušk v Čabru in 20 let folklorne skupine Sakalovci

Računsko sodišče je v reviziji učinkovitosti dodeljevanja sredstev Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za leto 2015 ugotovilo več pomanjkljivosti in nepravilnosti. Kot pravi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, so bile kršitve oziroma pomanjkljivosti obsežne, zato so tudi dali oceno, da poslovanje Urada ni bilo učinkovito.

“Urad ni bil učinkovit na nobenem od treh ključnih področij. Predvsem smo kritični do dodeljevanja sredstev ter nadzora nad njimi. Tu se verjetno skriva največji problem. Kaj se dogaja z že dodeljenimi sredstvu.”

Kako učinkovit pa je Urad pri odpravi ugotovljenih nepravilnosti? O tem smo se pogovarjali z državno sekretarko na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Aleksandro Pivec, ki zagotavlja, da so večino manjkajočih pravnih podlag po prejemu poročila že pripravili. Začeli so tudi s pripravo dolgoročnejše strategije, kar je tudi ena od pomanjkljivosti, ki jo je računsko sodišče ugotovilo za leto 2015.

Zanima nas tudi, kako bo v prihodnje s slovenistiko na dunajski univerzi in kaj za jesen načrtujejo v tamkajšnjem Slovenskem inštitutu, ki za jesen pripravlja več predavanj in simpozijev o dogodkih in ljudeh, povezanih s Slovenci in Dunajem. o tem več v pogovoru s predsednikom inštituta Herbertom Seherjem.

Povabimo vas v Trst na Slofest – festival, posvečen slovenski kulturi v Italiji, ki bo letos v znamenju pluralnosti in kulturne raznolikosti dežele Furlanije Julijske krajine, ter k rojakom v Gorski kotar, kjer kmetijstvo vse bolj povezujejo s turizmom. Med vsestransko dejavne sodi tudi Anita Pintar iz Čabra, podpredsednica Kmetijsko izobraževalne skupnosti, ki se trud ohraniti domače kmečke običaje. Tako je letos že četrtič pripravila žetev ovsa, v soboto 16.9.2017 pa vas vabi na že 7 dan hrušk.

Skupaj s folklorno skupino iz porabskih Sakalovcev pa praznujemo 20-letnico delovanja.

Prvi