V četrtek je Cankarjev dom (v nadaljevanju CD) odprl vrata prijateljem kulture. Naš največji hram kulture na leto gosti več kot dva tisoč prireditev in kulturnih dogodkov, od glasbe, gledališča, plesa, filma, vizualnih umetnosti, literature do humanistike in vzgoje za kulturo.  Na dan odprtih vrat nam je direktorica tehničnega sektorja Karmen Klučar razložila, da za vzdrževanje 35.500. kvadratnih metrov površine,  13. dvoran, dveh preddverij in več manjših prostorov, skrbi 75 sodelavcev.

Mislim, da tudi celotnega odra velikokrat ni mogoče videti, zaradi različnih odrskih postavitev. Tako da dejansko ne vidimo t.i. letečega stolpa. To je tisti prostor, ki se dviga nad odrom in kamor lahko skrijemo scenske ali druge elemente in jih potem skorajda neslišno pripeljemo v vidno polje.

Za obe večji dvorani imajo dve večji dvigali, s katerimi vnašajo in iznašajo tovor. Dvigalo Gallusove dvorane velja za največje tovorno dvigalo v državi.

Skrivnostno podzemlje in brenčeča streha

Večina, natančneje dve tretjini, CD se nahaja pod zemljo. Ko se torej sprehajate ob kipu Ivana Cankarja na ploščadi na južni strani Trga republike, hodite po zgornji strani stropa Linhartove dvorane. Zgodilo se je že, da se je v labirintu pod zemljo kdo izgubil, se spominja Karmen Klučar.

Garderobe, kjer se izvajalec pripravlja za nastop, so v že precejšnjem labirintu in iz tega labirinta lahko pride še eno etažo nižje in še eno etažo nižje, tako da smo že imeli neke vrste reševalne akcije, da smo jih lahko spustili iz CD pozno ponoči.

Leta 2011 je zaradi ideje vodje področja obratovanja in vzdrževanja ter čebelarja CD Franca Petrovčiča streha stavbe oživela. Nanjo so naselili 6 čebeljih panjev po vzoru čebelarjenja na pariški operi.

Prve dve, tri leta so bila zelo uspešna, lanska sezona je bila katastrofalna, letošnja pa nekje povprečna. Natočili smo 65 kg medu, v dveh saržah. Ta prvi med smo dali na analizo v referenčni laboratorij v Bremen in rezultati so bili, da je med neoporečen. Nima ostankov težkih kovin, nima sledov pesticidov in insekticidov.

Darja Pograjc, Peter Močnik