FRANC MIHAEL STRAUSS sodi med poglavitne predstavnike baročnega slikarstva pri nas. Kje in pri kom se je šolal, ni znano, vsekakor pa na tujem. V pisnih virih je bil prvič omenjen leta 1713, in sicer že kot uveljavljen slikar. Slikal je na Štajerskem in Koroškem, največ oltarne podobe, krajine in portrete. Bil je izrazit baročni eklektik s severnjaškim občutkom za pretiravanje. Zanj sta značilni patetična gestikulacija in prenapeta mimika, ublažena s skromno lepotno idealizacijo glavnih oseb. Njegov opus – 29 ohranjenih slik – lahko razdelimo na dva dela. V prvem obdobju je upodabljal predvsem ljudi, v drugem pa je slikal monumentalnejša in ekspresivnejša dela. Franc Mihael Strauss se je rodil na današnji dan leta 1674 v znani slovenjgraški slikarski družini.
—–
Na današnji dan leta 1885 se je v Ljubljani rodil zoolog FRAN KOS. V Ljubljani je končal učiteljišče, nato je med drugim poučeval v Trstu in na tamkajšnji zoološki postaji kot pomožni asistent raziskoval morsko favno. Vmes je leta 1920 na Dunaju doktoriral iz naravoslovja. Leta 1944 je bil imenovan za ravnatelja Prirodoslovnega muzeja v Ljubljani. Fran Kos je znan tudi kot raziskovalec, ki je našel ostanke losa in leta 1938 ostanke mamuta v Nevljah blizu Kamnika.
—–
Zgodovinar in publicist JAN ŠEDIVÝ je študiral v Ljubljani, Pragi in Sofiji ter leta 1929 na filozofski fakulteti v Beogradu diplomiral iz zgodovine, bizantologije, zemljepisa in zgodovine jugoslovanske književnosti. Med študijem je pisal v slovenske časnike in revije o slovanskih narodih in objavljal potopise. V letih od 1930 do 1941 je v Mariboru poučeval klasične jezike, zgodovino in zemljepis. Izdal je »Oris zgodovine Jugoslovanov« in »Češčino za samouke«, po drugi svetovni vojni pa je preučeval zgodovino slovenskega upiranja ponemčevanju ob severni meji. Jan Šedivý se je rodil na današnji dan leta 1899 v Linzu v Avstriji.
—–
PRIMOŽ KOZAK je 1955. leta diplomiral iz filozofije in leto pozneje iz dramaturgije, leta 1977 pa je doktoriral iz literarnih ved. Najprej je bil dramaturg pri Triglav filmu, od leta 1972 pa redni profesor za dramaturgijo na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani; na
tej je bil v letih od 1978 do 81 tudi rektor. Primož Kozak je pisal gledališke kritike, razprave in kulturnopolitične eseje, predvsem pa se je posvečal pisanju dram.
S svojo prvo dramo “Dialogi” iz leta 1957 je ustvaril model, po katerem je z nekaj spremembami pisal tudi svoja nadaljnja dramska besedila. Med njimi sta najbolj znani drama “Afera” in tragikomedija “Kongres”. V kritično-esejističnem delu je dosegel vrh s knjigo “Peter Klepec v Ameriki”, sestavljeno iz dnevniških zapisov o bivanju v Ameriki in iz meditacij o slovenskih družbenih in kulturnih vprašanjih. Dramatik, esejist in dramaturg Primož Kozak se je rodil na današnji dan leta 1929 v Ljubljani.

Pavle Jakopič