Jezuit, matematik in filozof  ANDREJ  CERGOL je po študiju retorike in filozofije leta 1614 v Celovcu stopil v jezuitski red, opravil magisterij in nato poučeval humanistiko v Gradcu in Gorici. Končal je še študij filozofije in teologije ter postal profesor matematike, moralne teologije in bibličnih ved na univerzah v Gradcu in na Dunaju, proti koncu življenja pa je bil predstojnik samostana v Millstattu. Leta 1625 je na Dunaju izdal “Kronoliške ugotovitve o letu rojstva in smrti našega gospoda Jezusa Kristusa”. V njegovem rokopisnem traktatu o osmih knjigah Aristotelove “Fizike” je tudi “Razprava o nebu”. Andrej Cergol se je rodil na današnji dan leta 1595 v Svetem Križu vipavskem.

—–

Na današnji dan leta 1872 se je na Koroški Beli pri Jesenicah rodil  zgodovinar  MATKO  POTOČNIK.  Študiral je v Ljubljani in na Dunaju, kot profesor pa poučeval na učiteljiščih v Mariboru, Idriji, Kranju, Ljubljani in Gospiču na Hrvaškem. Pisal je o gospodarski zgodovini in zgodovini Vojvodine Koroške in se uveljavil tudi pri narodnostnem delu med Slovenci na Koroškem. Po prvi svetovni vojni je Matko Potočnik kot izvedenec sodeloval v komisiji za razmejitev med Avstrijo in Jugoslavijo.

—–

Diplomat  IVAN  PERNE  je pravo študiral v Pragi in s štipendijo Knafljevega sklada na Dunaju. Po doktoratu leta 1914 je zaprosil za državno službo v Celovcu, a je zaradi enoletnega študija v Pragi ni dobil – za Nemce je bil namreč preveč zaveden Slovenec. Med prvo svetovno vojno je bil kot  oficir avstrijske vojske na vzhodni fronti in štiri leta v ruskem ujetništvu, leta 1919 pa je postal tajnik v zunanjem ministrstvu Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Pozneje je služboval na poslaništvu v Berlinu, bil vodja oddelka v zunanjem ministrstvu za sodelovanje z Društvom narodov s posebno nalogo stalnega svetovalca jugoslovanske delegacije na razorožitveni konferenci v Ženevi. Za njegovo delo sta ga odlikovala belgijski kralj in država Poljska, prejel pa je tudi jugoslovanski red svetega Save. Ivan Perne se je rodil na današnji dan leta 1889 na Povljah pri Kranju.

—–

Gledališka igralka NADA  GABRIJELČIČ je bila izjemno temperamentna igralka z izrazitim smislom za humor in grotesko. Po koncu šolanja na dramski šoli državnega

konservatorija v Ljubljani je bila od leta 1922 do 45 članica igralskega ansambla ljubljanske Drame, od leta 1946 do upokojitve leta 1959 pa slovenskega stalnega gledališča v Trstu.  Rodila se je na današnji dan leta 1903 v Gorici.

—–

Potem ko so 3. septembra leta 1943 v Siracusi na Siciliji predstavniki italijanske vojske podpisali premirje z zavezniško vojsko, je italijanska vlada na današnji dan leta 1943 razglasila brezpogojno kapitulacijo svojih oboroženih sil. S kapitulacijo Italije je bila tako pred 74-imi leti iz boja izločena glavna evropska zaveznica nacistične Nemčije, zato je bil ta dogodek pomembna prelomnica v drugi svetovni vojni.

Pavle Jakopič