Po razširjenosti klopnega meningoencefalitisa sodi Slovenija med najbolj ogrožena področja v Evropi.

Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja. Za obolenje je značilno vnetje možganskih ovojnic in možganov, ki se pojavi od dva do tri tedne po ugrizu okuženega klopa. Posledice so lahko zelo hude. Prof. dr. Franc Strle s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani opozarja, da se pri enem odstotku bolnikov vnetje konča s smrtnim izidom, pri kar tretjini bolnikov pusti dolgoročne posledice. Pogosti so glavoboli, zmanjšana je sposobnost koncentracije, ostane slabša gibljivost in ohromelost.

Največ obolelih za klopnim meningoencefalitisom smo v Sloveniji zabeležili leta 2006, ko je zbolelo kar 373 ljudi. Po letu 2014 se je število obolelih sicer zelo zmanjšalo in padlo pod 100 na leto. Lani smo tako zabeležili 84 primerov klopnega meningoencefalitisa.

Po razširjenosti klopnega meningoencefalitisa sodi Slovenija med najbolj ogrožena področja v Evropi. Že več let je največ obolelih na Koroškem in Gorenjskem. Kakšno pa je stanje letos? Doc. dr. Irena Grmek Košnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Območna enota Kranj:

Cepljenje

Na pobudo Nacionalnega inštituta za javno zdravje je zdaj v postopku predlog, da bi v Sloveniji ponudili in omogočili brezplačno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu vsem necepljenim odraslim, starim od 45 do 50 let, in triletnim otrokom. Cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu je varno, njegova učinkovitost pa presega 97 odstotkov.

Med ogrožene države sodi tudi Avstrija, vendar je pri njih število obolelih ljudi za klopnim meningoencefalitisom zelo nizko. Uspeh gre pripisati veliki precepljenosti. V sosednji državi je namreč cepljenih skoraj 90 odstotkov populacije. Pri nas pa strokovnjaki na podlagi podatkov ocenjujejo, da se proti klopnemu meningoencefalitisu letno cepi le 7 odstotkov prebivalk in prebivalcev Slovenije.

Ob zaščiti s cepljenjem pa seveda ne smemo pozabiti še na druge ukrepe, ki nas v naravi varujejo proti klopom. Klopi so aktivni še vse do prve zmrzali, zato nevarnost klopnega meningoencefalitisa še ni minila.

Kako se zaščititi proti klopom in o boreliozi: https://radioprvi.rtvslo.si/2017/08/lymska_borelioza/

Več o klopnem meningoencefalitisu: http://www.nijz.si/sl/klopni-meningoencefalitis-razsirjenost-in-zascita

Iztok Konc