Diagnoza: alergijski kontaktni dermatitis

Alergijski kontaktni dermatitis – poznamo ga kot ekcem – se največkrat pojavi na koži obraza in rok. Doleti nas lahko povsem nepričakovano, saj se reakcija pojavi ob stiku s kovinami in kemikalijami, ki same po sebi niso škodljive in drugim ljudem ne povzročajo nobenih težav.

Prof. dr. Tomaž Lunder z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana pravi, da lahko alergijski kontaktni dermatitis povzročijo zelo različne snovi. Na primer kemikalije, ki se nahajajo v izdelkih za osebno higieno in v kozmetiki, kovine, iz katerih izdelujejo nakit ter alergeni, ki tičijo v barvah začasne tetovaže.

Izpuščaj, rdečica, luščenje, srbež; ekcem nas lahko doleti povsem nepričakovano. Znaki in simptomi običajno izbruhnejo ob drugem stiku kože s kritično snovjo – pri akutnem ekcemu se to lahko zgodi tako rekoč čez noč. Podatki kažejo, da je med bolniki s kožnimi boleznimi kar od 5 do 10 odstotkov bolnikov z alergijskim kontaktnim dermatitisom. Bolezen se pojavlja v vseh starostnih skupinah, nekoliko pogostejša pa je pri ženskah.

Alergenu se je treba izogniti in ga, če je le mogoče, izločiti iz našega okolja, poudarja dr. Lunder.

Kako pa zdravniki postavijo diagnozo: alergijski kontaktni dermatitis? In kako ugotovijo, na kaj je pacient alergičen? Že ob sumu na alergijski kontaktni dermatitis je potrebno testiranje. Zdravnik pacienta napoti na kožni test – za neboleče krpično ali epikutano testiranje.

Katere snovi najpogosteje povzročijo alergijski kontaktni dermatitis? Kakšni so značilni znaki in simptomi? Kako poteka zdravljenje? Oddaja Ultrazvok na Prvem!

Iztok Konc