Petminutni spominski koledar o ljudeh, ki so se rodili tistega dne oz. o dogodkih, ki so povezani s tem datumom.

Benetke oziroma Beneška republika so si poleg številnih bližnjih in daljnih ozemelj v drugi polovici 13. stoletja podredile tudi mesta ob zahodni istrski obali Poreč, Koper, Izolo, Piran, Rovinj in Pulj in jim gospodovale več kot pet stoletij. Na današnji dan leta 1584 (torej pred 433-imi leti) pa je bilo v Kopru ustanovljeno apelacijsko sodišče za beneško Istro, na čelu z mestnim županom in kapitanom ter ob sodelovanju dveh sodnikov. S tem je Koper dejansko postal glavno mesto Istre.
—–
Pisatelj, publicist in prevajalec JOSIP SUCHY se je rodil na današnji dan leta 1869 v Kamniku. Po 6. razredu gimnazije je stopil v frančiškanski red (gimnazijo je nato končal verjetno v Kostanjevici pri Gorici), na Dunaju študiral najprej teologijo, izstopil iz reda in nato krajši čas študiral pravo. Ker je znal več orientalskih jezikov, je bil nekaj let v avstrijski konzularni službi na Bližnjem vzhodu. V časopisju in v knjigah je objavljal humorno kratko prozo, potopise (odličen je potopis »Bežne slike iz Indije«, izdan leta 1934) in spomine. Svoje satirične, psihološko dobro izrisane feljtone o ljubljanskih posebnežih in »malih ljudeh« je zbral v knjigi »Ljubljanski tipi«. Josip Suchy je pisal tudi o budizmu, izdal zbirko indijskih basni in prevajal.
—–
Športnica in športna delavka JELICA VÁZZAZ, s polnim imenom Jelica Helena Zoe Vazzaz, je po študiju na Višji šoli za telesno vzgojo v Beogradu diplomirala na Državnem inštitutu za telesno vzgojo. Do začetka prve svetovne vojne je bila učiteljica telovadbe, vojno pa je preživela v nemškem koncentracijskem taborišču Belzig. Pozneje je bila predavateljica na Visoki šoli za telesno kulturo v Ljubljani, leta 1962 pa je postala redna profesorica.
Kot telovadka je bila z jugoslovansko vrsto na mednarodnem sokolskem zletu v Pragi leta 1938 druga, po vojni pa je četrt stoletja trenirala jugoslovansko žensko reprezentanco v športni gimnastiki. Dejavna je bila tudi v Zvezi za telesno kulturo Partizan, kot organizatorka velikih športnih prireditev in tekmovanj ter kot mednarodna sodnica za športno gimnastiko. Organizirala in vodila je tudi strokovne tečaje za telesno vzgojo na šolah vseh stopenj ter bila avtorica številnih telovadnih programov. Leta 1956 je prejela Bloudkovo nagrado, najvišje slovensko priznanje za športne dosežke. Jelica Vazzaz se je rodila na današnji dan leta 1914 v Gorici.
—–
Skladatelj IVAN ŠČEK je leta 1962 na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz kompozicije, nato pa končal še podiplomski študij pri Lucijanu Mariji Škerjancu. Poučeval je na glasbenih šolah v Kopru, Izoli in Piranu ter na koprski gimnaziji. Njegova zmerno moderna in na ljudske motive naslonjena glasba obsega zlasti zborovske skladbe; med približno 150-imi jih je več kot štirideset cerkvenih. S psevdonimom Štefan Kovač je zložil sedem maš za zbor in orgle ter leta 1965 prvi v Sloveniji uglasbil nov mašni obred v slovenščini. Komponiral je tudi samospeve, komorne skladbe, vokalno-instrumentalna dela ter scensko in simfonično glasbo. Za mladino je pisal didaktične skladbe za različne instrumente in po ljudski temi iz zapisa Ivana Trinka ustvaril pravljični balet »Boter Petelin«. Ivan Šček se je rodil na današnji dan leta 1925 v Vipavi.

Pavle Jakopič