Med priimki v Sloveniji je priimek Radić (pisan z mehkim ć) skupaj s priimki Ivanuša, Kac, Kvas, Peklar in Ponikvar na 729. mestu za priimki Bitenc, Furman, Mikuž in Živković in pred priimki Borko, Brumec, Kravanja, Kukovič, Luzar in  Zabukovec. Po podatkih Statističnega urada se je 1. januarja lani s priimkom Radić podpisovalo 451 prebivalk in prebivalcev Slovenije. Daleč največ v osrednjeslovenski regiji, sledijo podravska, savinjska, obalno-kraška in gorenjska regija. Ob priimku Radić obstaja tudi pisna različica Radič (pisana s trdim č). Tako se pri nas podpisuje 90 oseb.

Priimek Radić (in njegova omenjena različica) sta nastala iz imen Rade, Rado, Radomir, Radoslav in Milorad. Tvorjen je iz imenske podstave Rad- in je prvotno pomenil ‘sin Rada, Radeta, Radomira, Radoslava, Milorada’. Kot prva ali druga sestavina je rad- v teh imenih nastala iz pridevnika rad ‘vesel’ (torej: radovati se, ‘veseliti se’). Iz svojilnega pridevnika Radov je s priponskim obrazilom -ič tvorjen tudi priimek Radovič. Njegov prvotni pomen je bil ‘Radov sin’. Priimka Radić in Radović (pisana s končnim mehkim ć) imajo pri nas večinoma priseljenci s hrvaškega ali srbskega jezikovnega področja bivše Jugoslavije ter njihove potomke in potomci.

Iz pridevniku rad sopomenskega pridevnika vesel je nastalo ime Vesel s tvorjenkama na  -ko in  -in, torej Veselko in Veselin. Iz le-teh so v priimkovnem procesu nastali priimki Vesel, Veselič, Veselko in Veselinovič.

Darja Pograjc