Jezuitski red, Societas Jesús (Jezusovo družbo), je leta 1534 ustanovil baskovski teolog Ignacij Loyola, potrdil pa ga je papež Pavel III. Jezuiti so se posvečali utrjevanju in širjenju katoliške vere, tako imenovani katoliški obnovi (v začetku predvsem v boju proti protestantom), vzgoji mladine, šolstvu, znanosti in misijonom. Največje uspehe so dosegali v dobi protireformacije, ko so postali zelo vplivni na dvorih in v višjih slojih sploh. V Ljubljani so leta 1597 ustanovili jezuitski kolegij, ustanovo, ki je pomenila začetek višjega šolstva na Slovenskem; pozneje so ustanovili kolegije še v Celovcu, Gorici, Trstu in Mariboru. Papež Klemen XIV. je na današnji dan leta 1773 jezuitski red razpustil, papež Pij VII. pa ga je po štirih desetletjih spet obnovil.
—-
RADOSLAV KUŠEJ, eden izmed klasikov slovenske pravne vede, je zgodovinsko razlago odlično združeval z iskanjem novih zakonodajnih rešitev in s prikazom veljavnega prava. Mednarodni ugled si je pridobil z obsežnim zgodovinskim delom o preureditvi škofij v Notranji Avstriji pod Jožefom II. Leta 1919 je postal najprej izredni, nato pa redni profesor cerkvenega prava na takrat ustanovljeni pravni fakulteti v Ljubljani. Objavil je sistematični deli o katoliškem cerkvenem pravu in njegovi zgodovini, v monografskih delih pa je obravnaval zlasti razmerje med cerkvijo in državo in takrat v Jugoslaviji zelo zapleteno pravo zakonske zveze. Radoslav Kušej se je rodil na današnji dan leta 1875 v Spodnjih Libučah na Koroškem.
—–
Pesnica in pisateljica VIDA BREST, s pravim imenom Majda Peterlin, se je rodila na današnji dan leta 1925 v Šentrupertu pri Trebnjem. S sedemnajstimi leti se je pridružila narodnoosvobodilnemu gibanju. Njene prve pesmi so izšle že v partizanskem tisku, izpopolnjena zbirka pa leta 1947. Pozneje je bila novinarka in urednica pri časopisu Ljudska pravica, v Založbi Mladinska knjiga ter učiteljica. Tematika njenih del so avtobiografska doživetja iz narodnoosvobodilne vojne, pisala pa je tudi pesmi in prozo za mladino. Skupaj s Francetom Bevkom, Tonetom Seliškarjem, Antonom Ingoličem, Kristino Brenk in Elo Peroci je sodila v skupino ustvarjalcev, ki so z obiski po šolah motivirali učence za branje slovenske književnosti. Izbor poezije in proze Vide Brest z naslovom “Teci, teci, soncu reci!” je izšel leta 1986.
—–
Na današnji dan leta 1969 je ob dveh in 31 minut po srenjeevropskem času na Mesec stopil prvi človek. To je bil ameriški vesoljec Neil Armstrong. Skupaj z Edwinom Aldrinom, ki je iz pristajalnega plovila “Orel” stopil na Mesec drugi, je ostal tam 22 ur. Armstrong je takrat izrekel danes že zgodovinski stavek: “To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo.”
Po izkrcanju na planoto, imenovano Morje miru, sta Armstrong in Aldrin namestila televizijsko kamero, ki ju je snemala, ko sta razvila ameriško zastavo, odkrila ploščo ter nabrala kar 37 kilogramov in pol vzorcev prahu in kamenja z Mesečeve površine. Njun sprehod je trajal osem ur in pol. Vse to je televizijska kamera neposredno prenašala na Zemljo in tako je ta zgodovinski dogodek pred 48-imi leti lahko spremljalo približno 500 milijonov ljudi.

Pavle Jakopič