Luskavica ni nalezljiva.

»Veliki večini bolnikov z luskavico se stanje kože poleti prehodno izboljša,« pravi dermatolog prof. dr. Tomaž Lunder z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana. Vendar pa jim zdravnik svetuje previdnost pri izpostavljanju sončnim žarkom, saj so raziskave pokazale na večjo ogroženost za kožnega raka.

Luskavica je ena od bolj pogostih kroničnih kožnih bolezni. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji kar okrog 40.000 bolnikov z luskavico – to je približno 2 odstotka prebivalcev.

Pordeli in vneti madeži na koži, suha koža, ki pogosto poka in krvavi; to so nekateri znaki in simptomi luskavice. Psoriaza, kot tudi lahko rečemo luskavici, je avtoimuna vnetna bolezen celotnega organizma, značilne in najbolj vidne pa so prav spremembe na koži. Še najbolj značilne so luskam podobne srebrno-sive in luščeče se ploščice – tako imenovani plaki.

Terapevtske možnosti

Zaenkrat zagotovo vemo le to, da je luskavica dedna bolezen in ni nalezljiva, medtem ko pravega vzroka za njen nastanek še ne poznamo, so zapisali na spletni strani Društva psoriatikov Slovenije. Po najnovejših raziskavah gre za motnjo imunskega sistema. Luskavica je bolezen z več obrazi. Po besedah doktorja Tomaža Lundra je zdravljenje lahko lokalno z uporabo različnih preparatov ali pa sistemsko z zdravili. Luskavica pa je tudi na seznamu bolezni, ki jih lahko uspešno zdravimo s sodobnimi biološkimi zdravili.

Pri Društvu psoriatikov Slovenije opozarjajo, da je luskavica bolezen, ki jo javnost pogosto napačno razume. Bolniki jo velikokrat prikrivajo, kar jim povzroča tako čustvene kot fizične bolečine. Gre za bolezen, ki jo ljudje hitro opazijo in velikokrat zaradi svoje nepoučenosti dajejo bolnikom vedeti, da niso zaželeni v njihovi družbi. Takšne in podobne situacije pa zdravljenje zgolj otežujejo.

Spletna stran Društva psoriatikov Slovenije: http://www.drustvo-psoriatikov.si/ 

Iztok Konc