Domen Novljan (31 let) pravi, da mu življenje najbolj grenijo hudi glavoboli in gibalna oviranost.

Za cerebralno paralizo je dolgo veljalo prepričanje, da zaznamuje predvsem otroštvo, manj pa odraslo dobo. Zdaj pa številke kažejo, da je odraslih s cerebralno paralizo kar trikrat več kot otrok. V vsakdanjem življenju se srečujejo s številnimi težavami, saj zanje ni poskrbljeno v zadostni meri.

Cerebralna paraliza je motnja gibanja, drže ali koordinacije. Je posledica okvare ali poškodbe možganov, ki se zgodi pred rojstvom, med porod ali po njem. S cerebralno paralizo se na tisoč otrok rodijo do štirje otroci.

Kako izboljšati oskrbo odraslih s cerebralno paralizo – seveda z namenom, da bi bilo njihovo zdravstveno stanje boljše, da bi lahko živeli bolj samostojno, da bi bili lahko tudi bolj vključeni v družbo. Domen Novljan:

Danijela Bratec z Zveze Sonček, prim. Hermina Damjan z URI Soča in Domen Novljan so sodelovali na nedavnem posvetu z naslovom »Odrasli s cerebralno paralizo«. Na njem so strokovnjaki, nevladniki in predstavniki inštitucij razpravljali tudi o sistemskih rešitvah, ki bi omogočile boljšo oskrbo oseb s cerebralno paralizo.

Iztok Konc