Med priimki v Sloveniji je priimek Kac skupaj s priimki Ivanuša, Kvas in Peklar, Ponikvar, Radić na 724.–729. mestu za priimki Bitenc, Furman, Mikuž in Živković na 720. –723. in pred priimki Borko, Brumec, Kravanja, Kukovič, Luzar, Zabukovec na 730.–735. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. 2016 s priimkom Kac podpisovalo 451 (1971: 463; 1997: 486; 2012: 466) prebivalcev in prebivalk Slovenije. Ti so bili po regijah razporejeni takole: v koroški 214, v podravski 180, v savinjski 29, v osrednjeslovenski 21, v pomurski, posavski, gorenjski in obalno kraški manj kot po 5.

Priimek Kac je tudi sestavina dvojnih priimkov. Takih priimkov je bilo konec leta 1997 skupaj 17, od teh 7 s priimkom Kac na prvem in 10 na drugem mestu: Kac Glavaš, Kac-Glavaš, Kac-Korunič, Kac Lupinc, Kac-Marn, Kac Plakolm, Kac-Strmole ter Andrejc Kac, Balant-Kac, Brezovšek Kac, Cajnkar Kac, Ileršič Kac, Jančar-Kac, Oder-Kac, Petek Kac, Ugrin Kac, Žohar Kac.

Priimek Kac je v priimkovnem procesu nastal iz rojstnega imena Kac. To je skrajšana oblika imena Kacijan oziroma Kacjan, različic imena Kancijan. Imeni Kacijan in Kacjan sta v priimkovnem procesu postala tudi priimka, prav tako iz imena Kocjan priimek Kocjan. Iz imena ali priimka Kac sta s priponskima obraziloma e in in tvorjena priimka Kace in Kacin. Njuna prvotna pomena sta bila ‘sin Kaca’ in ‘pripadajoč Kacu’, kar v bistvu tudi pomeni ‘potomec Kaca’.

Rojstno ime Kocjan tako kot različice Kancijan, Kancjan, Kocijan izhaja iz latinskega imena Cantianus. Pomen tega ni zanesljivo ugotovljen. Nekateri ga s pridržkom povezujejo z latinskim cantio, v rodilniku cantionis v pomenu ‘petje, pesem; čarodejne besede’. Ob že omenjenih so iz različic imena Kancijan nastali še priimki Kocijan, Kocijančič, Kocjanc, Kocjančič, Kocjanec. Priimka Kocijančič in Kocjančič sta tvorjenas s priponskim obrazilom -čič iz imen Kocijan, Kocjan, priimka Kocjanc, Kocjanec pa s priponskima obraziloma c, ec. Po cerkvah sv. Kancijana oziroma Kocjana se v Sloveniji več krajev imenuje Škocjan.

Prvi