Hepatitis A je bolezen umazanih rok in neustrezne higiene.

Letos iz številnih evropskih držav poročajo o povečanem številu okužb z virusom hepatitisa A. Le ta povzroča vnetje jeter, ki se lahko kaže z utrujenostjo, slabim počutjem, bolečinami pod desnim rebrnim lokom in močno zlatenico. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato potnikom svetujejo, naj na poti skrbijo za ustrezno higieno in upoštevajo pravila varnega uživanja hrane. Proti hepatitisu A pa priporočajo tudi cepljenje, ki je najučinkovitejša zaščita.

Hepatitis A se širi v higiensko neurejenih razmerah. Z njim se okužimo preko umazanih rok in z uživanjem oporečne hrane in pijače. Kaj torej strokovnjaki svetujejo popotnikom? Kako naj se varujejo pred hepatitisom A? Specialistka javnega zdravja mag. Eva Grilc:

Preizkušeno popotniško pravilo glede uživanja hrane in pijače pravi: »Skuhaj, zavri, olupi – ali pusti pri miru.«

O primerih hepatitisa A poročajo iz petnajstih evropskih držav: Avstrije, Belgije, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Irske, Italije, Nizozemske, Norveške, Portugalske, Slovenije, Španije, Švedske in Velike Britanije. V zadnjem letu dni je bilo potrjenih več kot 1.500 primerov bolnikov s to boleznijo. Večina sedaj obolelih oseb ni potovala v države z običajno visokim pojavljanjem hepatitisa A.

»V manj razvitih predelih sveta se prebivalci z virusom hepatitisa A okužijo že v otroštvu ali zgodnji odrasli dobi in pred ponovno okužbo ostanejo zaščiteni vse življenje,« pravi epidemiolog Zoran Simonovič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. »V Sloveniji in ostalih razvitih deželah pa velika večina prebivalcev, še posebej mlajših od 50 let, ne pride v stik z virusom hepatitisa A, zato so za okužbo dovzetni.«

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zapisali, da je bolnik kužen že dva tedna pred pojavom bolezenskih znakov hepatitisa A, v času prebolevanja okužbe in še dva tedna po pojavu zlatenice, ko se velike količine virusov hepatitisa A izločajo z blatom. Nekateri ljudje se okužijo, vendar nimajo znakov in simptomov bolezni. To so nosilci obolenja, ki hepatitis A širijo z blatom.

Podrobneje o hepatitisu A, cepljenju in nasvetih popotnikom: http://www.nijz.si/sl/zaradi-povecanega-pojavljanja-hepatitisa-a-v-evropi-potnikom-priporocamo-cepljenje

Iztok Konc