IVAN ANTON APOSTEL z redovnim imenom Bernard Mariborski, je kot kapucin živel v različnih štajerskih samostanih. Okoli leta 1760 je po zgledu drugih redovnikov na Kranjskem in Koroškem, ki so se ukvarjali s slovaropisjem, in na podlagi slovarja Hieronima Megiserja sestavil obsežen rokopisni nemško–slovenski slovar z več kot 55.000 besedami. Vanj je prvič v slovenski slovar v večjem obsegu zapisal tudi vzhodnoštajersko in prekmursko besedje. Napisal je tudi priročnik za previdevanje bolnikov – podeljevanje zakramentov umirajočim. Bernard Mariborski se je rodil na današnji dan leta 1711 v Mariboru
—–
Slikar in fotograf PRIMOŽ ŠKOF je leta 1835 končal likovno akademijo na Dunaju. Kot eden najzgodnejših dagerotipistov (mojstrov fotografiranja na posrebreno kovinsko ploščo) je deloval na Češkem ter v Linzu, kjer so njegove dagerotipske portrete pa tudi slikarska dela zelo cenili. V 60-ih letih 19. stoletja je imel fotografski atelje tudi v Mariboru. Znane so tudi tri njegove oltarne slike, in sicer v okolici Badna v Nemčiji, v frančiškanski cerkvi v Novem mestu in v njegovem rojstnem kraju Zaklancu pri Horjulu. Primož Škof se je rodil na današnji dan leta 1810.
—–
Na Logu v Trenti se je na današnji dan leta 1853 rodil gorski vodnik svetovnega slovesa ANDREJ KOMAC – MOTA, v mladih letih sicer tudi eden najdrznejših divjih lovcev. Od leta 1880 je bil poklicni gorski vodnik nemškega planinskega društva Alpenverein, kar 25 let pa osebni spremljevalec gornika in pisatelja Juliusa Kugyja ter prvi lovski paznik tržaškega bogataša Alberta Boisa, ki je imel v najemu vsa lovišča v Trenti in okolici. Ker je gorski vodnik in nekdanji divji lovec Andrej Komac – Mota postal zelo vesten čuvaj, so mu zaupali še službo paznika v državnih gozdovih Julijskih Alp.
—–
Medicinska sestra ANGELA BOŠKÍN je od leta 1912 kot prva slovenska medicinska sestra delala v dunajski porodniški kliniki. Po prvi svetovni vojni je na Jesenicah ustanovila posvetovalnico za matere z dojenčki, v letih od 1922 do 26 je v Ljubljani predavala na enoletni šoli za medicinske sestre, nato pa je v Trbovljah odprla posvetovalnico za otroke. Za zasluge pri organizaciji dispanzerske dejavnosti in otroških posvetovalnic so ji podelili prvo zlato značko medicinskih sester. Angela Boškin se je rodila na današnji dan leta 1886 v Pevmi na Goriškem.
—–
Z Britanskih otokov se je na današnji dan leta 1944 začela velika zavezniška invazija na obalno območje francoske pokrajine Normandije. Imenovali so jo »Operacija Overlord«. Zavezniške vojaške enote so že prvi dan vzpostavile dve mostišči in tako zagotovile prihod okrepitev. Čez deset dni je bilo v Normandiji že več kot 600.000 zavezniških vojakov in nemški branilci utrjenega atlantskega zidu se niso mogli več upirati. Vrhovni poveljnik te operacije je bil ameriški general Dwight Eisenhower. Izkrcanje zavezniške vojske v Normandiji pred 73-imi leti je precej pospešilo konec druge svetovne vojne.

Pavle Jakopič