Zveza prijateljev mladine Slovenije je začela z vsakoletno akcijo zbiranja sredstev za brezplačno letovanje otrok iz socialno ogroženih družin Pomežik soncu® z namenom, da bi zmanjšali socialne razlike zaradi socialne stiske njihovih staršev in jim tako zagotovili enake možnosti za kakovostno preživljanje počitnic. Letovanja dobro vplivajo na otrokovo osebnost. Možnost druženja z vrstniki krepi njihovo samostojnost. Hkrati pa pridobijo tudi življenjske izkušnje, kot so prilagajanje in sklepanje kompromisov, kar vpliva na razvoj samostojnega, zadovoljnega in veselega otroka, opažajo pri ZPMS. O tem, zakaj je pomembno, da gredo otroci iz socialno šibkejših družin na letovanje, da ne ostajajo doma in da niso prepuščeni sami sebi in ulici, in kako v letovanje vključujejo tudi otroke s posebnimi potrebami, o tem bomo govorili v oddaji Med štirimi stenami z gostoma: predsednico nacionalnega odbora za prosti čas in letovanja pri ZPMS Urško Vrtačnik in podpredsednikom ZPMS Urošem Brezovškom.

Humanitarni koncert

Pri zbiranju sredstev si bodo v ZPMS letos že drugič pomagali z velikim humanitarnim koncertom, katerega častno pokroviteljstvo je prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Koncert so poimenovali Otroci za otroke, saj na njem nastopajo otroci s profesionalnimi glasbeniki. Letos bodo tako z otroškima zboroma RTV Slovenija in OŠ Nove Jarše nastopili Vlado Kreslin, Severa in Gal Gjurin, Tokac (Dan D), Tomi Meglič (Siddharta), Borut Marolt, Ula Ložar in Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana. Koncert bo 7. junija, ob 19. uri, v Cankarjevem domu, predvajala ga bo tudi televizija Slovenija v kombinaciji z javljanji iz Klicnega centra in sicer v soboto, 10.junija na SLO1 (ponovitev v nedeljo ob 11-ih na SLO2) in na 1. programu radia Slovenija istočasno s SLO1. 

V okviru ZPMS in njihovih članic so v letu 2016 na letovanje peljali 10.139 otrok. Od tega je odšlo na popolnoma brezplačno letovanje 3235 otrok, kar predstavlja 31,9 %, 3.979 otrok oz. 39,2 % je letovalo delno brezplačno, starši pa so v celoti plačali letovanje 2.925 otrokom, kar predstavlja 28,8 % vseh otrok.

Cilj ZPMS je, da bi letovanja omogočili vsem otrokom. Zato je pomembno, da zberejo čim več sredstev.

 

Podatki za UPN

Petra Medved