Ne le, da je metoda varna, slikanje bolnikov po posegu je prineslo še več dobrih novic.

V Kliničnem centru Ljubljana so preizkusili novo metodo, ki obeta velik napredek pri zdravljenju rakavih obolenj. V študijo so vključili deset bolnikov s težko ozdravljivim rakom na jetrih. Po posegu, med katerim so se raka lotili s kemoterapijo in električnimi impulzi, je slikanje razkrilo, da je velika večina tumorjev preprosto odmrla. Podrobneje o študiji in novi terapevtski tehniki, strokovnjaki so jo poimenovali elektrokemoterapija, pa kirurg doc. dr. Blaž Trotovšek iz UKC Ljubljana in raziskovalec prof. dr. Gregor Serša z Onkološkega inštituta.

Z elektrokemoterapijo lahko zdravniki dosežejo tudi najtežje dostopne tumorje v jetrih. Kirurg Blaž Trotovšek.

Pri elektrokemoterapiji z električnimi impulzi olajšajo prehod citostatika v rakavo celico. Po besedah raziskovalca prof. dr. Gregorja Serše z Onkološkega inštituta v Ljubljani elektrokemoterapijo že uporabljajo za zdravljenje različnih rakavih obolenj. Med njimi so nekateri površinski tumorji kože in maligni melanom, pa jetrni zasevki raka na debelem črevesu in danki.

Ob Gregorju Serši in Boštjanu Trotovšku sta v razvoj elektrokemoterapije vpeta tudi prof. dr. Maja Čemažar z Onkološkega inštituta in prof. dr. Damijan Miklavčič s Fakultete za elektrotehniko. Sicer se pa elektrokemoterapija vedno bolj uveljavlja kot učinkovita metoda zdravljenja rakavih obolenj. Da pa bo pristala tudi v smernicah zdravljenja tumorjev v jetrih, bo potrebno še več raziskav in trdega dela.

Iztok Konc