Ali je rjavi trsni sladkor res manj škodljiv od belega? Ali so naravna sladila bolj zdrava alternativa običajnemu sladkorju in ali umetna sladila res bolj škodljiva od naravnih? Ali sploh obstaja zdravo sladilo? Na ta vprašanja odgovarjamo v tokratni rubriki “Veste, kaj jeste?”. Sladila so sicer vse snovi, ki jih zaznavamo kot sladke. Sladkorje na splošno delimo na naravne in umetne, na enostavne in bolj kompleksne in glede na njihovo kalorično vrednost. Pri belem, rjavem sladkorju, tudi javorjevem, agavinem sirupu in denimo kokosovem sladkorju gre za naravne sladkorje, ki ljudem dajejo energijo in dvigujejo nivo krvnega sladkorja. Če je njihov vnos v naše telo previsok, jih skladiščimo v obliki maščob, ob ponavljajočih se visokih vnosih sladkorja se lahko pojavi tudi sladkorna bolezen tipa 2, razloži dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vabljeni, da prisluhnete celotnemu pogovoru z dr. Blaznik.

Prvi