Študije kažejo, da deluje.

V zadnji aprilski oddaji Ultrazvok smo ketogeno dieto predstavili kot način prehranjevanja, ki obljublja zmanjšan vnos ogljikovih hidratov in izgubo odvečnih kilogramov. V prvi junijski oddaji pa dodajamo še en pomemben vidik. Ketogena dieta je že dobro desetletje uveljavljen način zdravljenja trdovratnih epilepsij. Ne gre za alternativno, pač pa za dopolnilno metodo zdravljenja.

Tadeja Križnar Jamnikar ima o ketogeni dieti veliko praktičnega znanja in izkušenj. Z njo se je prvič srečala pred desetimi leti, ko so se skupaj z zdravniki odločili, da bodo s pomočjo ketogene diete zmanjšali število epileptičnih napadov pri njeni hudo bolni hčerki. Za ketogeno dieto je značilno veliko maščob, ravno prav beljakovin in zelo malo ogljikovih hidratov.

Veliko maščob, ravno prav beljakovin, malo ogljikovih hidratov

Ketogeno dieto mora predpisati zdravnik. Primerna je tako za otroke kot tudi mladostnike in odrasle s trdovratno epilepsijo, pri katerih zdravljenje z zdravili ni bilo uspešno. Potrebno pa je, opozarja Tadeja Križnar Jamnikar, veliko iznajdljivosti, skrbnosti in prilagodljivosti.

Leta 2010 je izšel priročnik o ketogeni dieti za starše. Izdala ga je Ustanova za otroško nevrologijo, založil pa Center za razvojno znanost pri ljubljanski Medicinski fakulteti. Njegova soavtorica je tudi Tadeja Križnar Jamnikar, gostja tokratnega Ultrazvoka. V priročniku lahko med drugim preberemo, da morajo starši ali otrokovi skrbniki živila dobro poznati, jih brezpogojno tehtati, ustrezno pripraviti in skrbno nadzirati učinkovitost diete. Poudarjajo, da je to težko, vendar pa za otroka lahko pomeni tudi lažje življenje in manj epileptičnih napadov.

Dodatno: Nad ogljikove hidrate s ketonsko in paleo dieto

Iztok Konc