Bolniki zjutraj težko vstanejo iz postelje, težko se oblečejo ...

Prof. dr. Matija Tomšič s Kliničnega oddelka za revmatologijo v Ljubljani pravi, da revmatično polimialgijo dobro opišeta dve besedi: bolečina in okorelost. Bolijo predvsem mišice ramenskega in medeničnega obroča, kolka ter stegna. Bolečina je huda, vendar z zdravili še obvladljiva. Po besedah dr. Tomšiča številni vidiki revmatoidne polimialgije še vedno niso ustrezno pojasnjeni. Zakaj bolezen izbruhne? Kako pogosta je? Zakaj šele po petdesetem letu starosti? Zakaj je njen potek tako hiter? Ta vprašanja še terjajo odgovore. Kar pa je o revmatični polimialgiji že znano, pa v oddaji Ultrazvok.

Za revmatično polimialgijo je značilno vnetje mišic. Bolezen se pogosteje pojavlja pri ženskah, povprečna starost ob izbruhu pa je 73 let. Prizadete in boleče so mišice ramenskega obroča in nadlakti pa so tudi mišice medeničnega obroča, kolka in stegna. Bolečine pogosto spremljajo še slabo počutje, pomanjkanje apetita in hujšanje.

Sledi dobra novica. Dr. Tomšič pravi, da so bolniki z revmatično polimialgijo gotovo med najbolj hvaležnimi pacienti. Z zdravili, ki jim jih predpiše, lahko namreč njihove težave hitro in učinkovito umiri.

Na spletni strani www.revma.net so zapisali, da so glukokortikoidi močna protivnetna zdravila. Podobni so stresnemu hormonu kortizolu, ki ga izloča nadledvična žleza. Neželeni učinki glukokortikoidov niso redki in so lahko zelo neprijetni in škodljivi. Težave se pojavijo predvsem ob dolgotrajnem jemanju.

 

Iztok Konc