Ob včerajšnjem Svetovnem dnevu svobode tiska je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani opozoril na skrb zbujajoč položaj novinarjev v Turčiji, kjer je po ocenah Novinarjev brez meja trenutno zaprtih najmanj 29 novinarjev, po ocenah novinarske platforme P24 pa 165. Turški režim je po lanskoletnem poskusu državnega udara zaprl tudi več kot 170 medijev. O Turčiji in splošno o medijski svobodi je včeraj v Evropski hiši v Ljubljani potekala okrogla miza. Na njej naj bi po napovedih sodelovala tudi veleposlanica Turčije v Sloveniji, ki pa je svojo udeležbo v zadnjem hipu odpovedala.

Medijska svoboda v Turčiji se je po oceni organizacije Freedom House močno poslabšala že pred lanskoletnim poskusom državnega udara, po njem pa je oblast konteKst boja proti terorizmu izrabila za obračun s številnimi mediji. Novinar časnika Delo Branko Soban:

 

Soban je še poudaril, da je pri tem potiskanje novinarjev v samocenzuro, da ne pišejo o stvareh, o katerih ne upajo pisati, še hujše od prave cenzure, samocenzura pa je značilna tudi za zahodne države, kjer vsebino medijev pogosto določa kapital. Svobode medijev je tako po njegovem prepričanju vse manj.

Profesor Bogomil Ferfila, ki je pred kratkim izdal novo knjigo o Turčiji in Erdoganu, pa meni, da je glede Erdoganove politike, tudi nedavnega referenduma o predsedniškem sistemu, v zahodnih medijih preveč preplaha:

 

Opozoril pa je še, da se gospodarske razmere v Turčiji slabšajo: povečuje se brezposelnost, pada vrednost valute, in če se bo to nadaljevalo, bi Erdogan volitve čez dve leti lahko izgubil.

A Branko Soban ob tem dodaja, da je omenjena prokurdska stranka, ki je na zadnjih volitvah doživela zgodovinski uspeh, Erdoganu že ves čas trn v peti in da je vsem njenim poslancem že pred poskusom državnega udara ukinil imuniteto, 13 njenih poslancev, med njimi tudi oba sopredsednika stranke, pa je tudi v zaporu.

 

V zvezi z evropsko politiko do Turčije in sporazumom o vračanju beguncev pa je Soban poudaril, da je Unija s tem sklenila umazan posel:

 

Na sinočnji razpravi naj bi sicer po napovedih sodelovala tudi turška veleposlanica v Sloveniji, vendar je svojo udeležbo v zadnjem hipu odpovedala.

Špela Novak