Zahtevna kmetijska dejavnost

Polžereja spada med novejše kmetijske dejavnosti pri nas. V zadnjem desetletju so vzniknile številne farme polžev, a mnoge med njimi so medtem prenehale z obratovanjem. Dejstvo, da reja polžev prinaša največji hektarski donos po vrednosti, ni dovolj za dolgoročno polžerejo. “V letu 2013 se je tudi mnogo drugih ljudi odločilo za rejo, ampak za nekatere ni bilo tako enostavno in zato je marsikdo opustil,” razloži Miro Zupet, lastnik farme polžev Zupet.

Polžja farma zahteva veliko ročnega dela. Zaradi površnosti ali malomarnosti pride do tega, da ti jo preraste plevel. Pri prekomernem zalivanju se lahko razvijejo plesni, ki posledično povzročajo razvoj parazitov, posledično spet pride do pogina polžev.

Kakovostna vzreja polžev je zahtevno in natančno delo. Polži se sicer valijo med majem in oktobrom, primerni za prodajo pa so v šestih mesecih.

Tržna vrednost je za polža Helix Aspersa Muller, ki ga mi gojimo, v bistvu najvišja med vsemi drugimi vrstami, ki se tudi gojijo. Če temu polžu dodaš dodano vrednost, je ta izkupiček bistveno boljši.

Polžja kulinarika in medicina

Polže na farmi v Stični gojijo po naravnem biološkem ciklu na italijanski način. Zemljišče za gojenje polžev mora biti rodovitno in neonesnaženo z dostopom do čiste vode za pršenje ali namakanje. Polžjo prehrano pa sestavljajo predvsem radič, repica, blitva in sončnice.

Polž je to, kar jé. Z ozirom na njegovo prehrano, je tudi okus polža temu primeren.

Slovenci ne spadamo med polželjubce, tudi v restavracijah na jedilnikih jih komajda najdemo. Verjetno imamo do polžev različne predsodke, a ti niso upravičeni. Meso polžev ima visoko hranilno vrednost, vsebuje denimo za 30 odstotkov več beljakovin kot kokošja jajca. Mirov sin Jernej Zupet, ki je prevzel delo na farmi in predvsem njen kulinarični del, pripoveduje: “Dejansko je polž sestavljen iz takih snovi, da je primeren za diabetike. Pa še brez maščob je.”   

Ogromno ljudi je že kdaj poskusilo polže. Problem pri industrijsko pripravljenih polžih je v tem, da pride do čisto drugačnega dohranjevanja in tudi okusa. Če so ljudje kdaj to poskusili, imajo res občutek, da je tak čikast. Ko poskusijo naše polže, so pa presenečeni, kakšna mehkota mesa je to.

Polži so zaradi svoje zdravilne sluzi zelo cenjeni v farmaciji in kozmetični industriji. Če boste kdaj kupovali kremo s polžjo slino, bodite predvsem pozorni na to, koliko polžje sline dejansko vsebuje. Čim več, tem bolje.

Bojan Leskovec, Darja Pograjc