V Sloveniji pod pragom tveganja revščine živi skoraj vsak sedmi človek. Med njimi je največ upokojencev, a za normalno življenje včasih ne zaslužijo dovolj niti tisti, ki imajo redno službo. Ob nacionalnem tednu prostovoljstva vam na Prvem zato predstavljamo humanitarni zavod Pod strehco, ki se nahaja na Zaloški cesti v Ljubljani, v njem pa socialno ogroženi dobijo topel obrok po simbolični ceni. Dnevno pripravijo okoli 300 kosil, za pripravo katerih so z izjemo kuharja zadolženi sami prostovoljci. Pod strehco se je oglasila Andreja Gradišar.

V Sloveniji pod pragom tveganja revščine živi skoraj vsak sedmi človek. Med njimi je največ upokojencev, a za normalno življenje včasih ne zaslužijo dovolj niti tisti, ki imajo redno službo. Ob nacionalnem tednu prostovoljstva vam na Prvem zato predstavljamo Zavod Pod strehco, ki se nahaja na Zaloški cesti v Ljubljani, v njem pa socialno ogroženi dobijo topel obrok po simbolični ceni. Za pripravo kosil so z izjemo kuharja zadolženi prostovoljci, mnogi od njih so dolgotrajno brezposelni in niso nikoli prej delali v profesionalni kuhinji.

Dnevno v humanitarnem zavodu pripravijo okoli 300 kosil. Strežejo jih od ponedeljka do petka, na voljo so trije meniji, prve stranke se na kosilu oglasijo okoli 10. Da je do takrat vse pripravljeno, se morajo prvi prostovoljci v javni kuhinji zglasiti okoli 6. ure.

Glavni namen javne kuhinje, ki jo je leta 2014 ustanovilo pet humanitarnih organizacij, je pomoč  socialno najšibkejšim členom družbe. Ker za pripravo obrokov uporabljajo hrano, ki bi jo trgovci sicer zavrgli, pa poskrbijo tudi, da je zavržene hrane manj.

Približno tretjina kosil, ki jih pripravijo, je namenjena drugim gostom, ki za obilno kosilo plačajo tri evre in tako, ker kosilo stane dva evra, obed plačajo še enemu od socialno šibkejših gostov.

Prostovoljci so glavno gonilo zavoda, a ker je potrebno plačati tudi najem tovornjakov, gorivo, druge stroške obratovanja in ker vseh vrst živil ni mogoče dobiti od trgovcev, več kot prav pridejo tudi donacije v obliki denarja. Pomagate lahko na več načinov, vse informacije pa boste našli na spletni strani zavoda.

Andreja Gradišar