Vlada je sprejela petletni  Nacionalni program ukrepov za Rome, katerega cilja sta izboljšanje položaja in pospeševanje socialne vključenosti, ter zmanjšanje socialne izključenosti pripadnikov romske skupnosti. Prednostna področja ostajajo enaka, novost je vsakoletna evalvacija programa. Potrjen nacionalni program ukrepov je eden ključnih dokumentov za romsko skupnost, pravi predsednik sveta romske skupnosti, Jožek Horvat Muc. Bolj dodelani bi morali biti ukrepi na področju zaposlovanja, sociale in bivanjskih razmer.

V nadaljevanju bomo predstavili mednarodni projekt Working Roma, s katerim Društvo za razvijanje prostovoljnega dela iz Novega mesta opozarja na nestrpnost do Romov pri zaposlovanju. Koordinatorka projekta, Tina Cigler pravi, da  je še vedno večja ovira kot pomanjkanje izobrazbe, diskriminacija in da Romi ne morejo vstopiti na trg dela tudi zaradi tega ker so Romi.

 

Vključevanje Romov v družbo bo tema dokumentarnega filma, ki ga te dni v Sloveniji snemajo študentke družboslovne fakultete iz kanadskega Montreala v Sloveniji.

Z Meliso Baranja, letošnjo prejemnico fakultetne študentske nagrade, bomo raziskovali  življenjske zgodbe slovenskih Rominj skozi perspektivo socialnega dela.

Prvi