Drevesa, ki so jih v romskem naselju Pušča v spominski park in drevored sožitja zasadili različni visoki gostje, so zdaj označena z glineno tablico z novim simbolom Pušče. Gre za eno od aktivnosti projekta Kultura in turizem, ki romsko naselje Pušča postavlja na turistični zemljevid Slovenije.

Preverili smo kaj prinaša današnje srečanje županov občin z romskim prebivalstvom, državnih sekretarjev ministrstev in predstavnikov romske skupnosti na temo prihodnjih ukrepov za večje in hitrejše socialno vključevanje Romov.

Pogovarjali smo se z 21 letno študentko mednarodnih odnosov na univerzi v Pragi. Anna Balažová od lani sodeluje z nevladno romsko organizacijo, Slovo 21, ki pripravlja tudi znameniti festival Khamoro.

Nocoj izbiramo domačo in tujo skladbo minulega meseca. Takratna predloga glasbenega urednika Petra Barbariča na domačem delu sta skladbi KALE ROMA KALE, v izvedbi veteranov slovenske folk in etno glasbe – skupine Kontrabant in elektronska različica uglasbljene poezije sodobnih romskih pesnikov, ki jo je karizmatična pevka Katja Šulc naslovila ĆORROLIKANO BLUZ. Na tujem delu vam v izbiro ponujamo romsko nabožno pesem YAHVÉ, enega najbolj cenjenih mlajših romskih pevcev flamenka iz Provanse, Tchanelasa in skladbo RAK TAK TAK, mlade pevke Džefrine Idriz iz skopskega romskega naselja Šuto Orizari. Vabljeni k poslušanju in glasovanju.

Prvi