Marsikaj smo že počeli in se naučili v oddajah Možgani na dlani, srebrnega olimpijca pa v njih še nismo gostili. Do zdaj.  Dijak Gimnazije Vič, Domen Pregeljc, se je v začetku maja s srebrom vrnil z znanstvene srednješolske olimpijade v ZDA. Kaj je raziskoval, zakaj so izsledki zelo pomembni za nadaljnje preučevanje in razumevanje mehanizmov nevrodegenerativnih bolezni in kako je vse skupaj povezano z Nobelovo nagrado?

Domen Pregeljc, dijak Gimnazije Vič se je v začetku maja iz Houstona (ZDA) vrnil s srebrno olimpijsko medaljo z znanstvene srednješolske olimpijade (ISWEEEP). Raziskovalno nalogo z naslovom “Can multiscale simulations explain neuropsychiatric disorders?” (V prevodu: Ali lahko multiskalne simulacije razložijo nevropsihiatrične motnje?

Nalogo je opravil na Kemijskem inštitutu, pod mentorstvom Urške Jug, dr. Janeza Mavrija in dr. Jerneja Stareta, njegova šolska mentorica in učiteljica kemije pa je profesorica Alenka Mozer.

Kaj so raziskovali? 

Domen Pregeljc se je v svojem raziskovalnem delu posvetil vplivu točkovnih mutacij na delovanje encima monoamino oksidaze, ki ima pomembno vlogo pri nastanku nevrodegenerativnih bolezni  in nevroloških motenj. Na vprašanje, kaj je to multiskalna simulacija je odgovoril, da v računalniku “zgradimo reaktivni sistem, encim, substrat in vodo, potem pa poganjamo simulacijo, da dobimo rezultate, grafe, iz katerih potem sklepamo na aktivnost tega encima”.

Takole je Domen strnil zaključke:

“Ugotovili smo, da ta konkretna mutacija zviša bariero encima. Torej bo encim deloval počasneje in manj verjetno bo, da bi človek s to mutacijo razvil te bolezni. Simulacije se lahko uporabljajo na velikem številu encimov, točno ta encim pa bi lahko doprinesel k personalizirani medicini”.

Srebrna medalja v najzahtevnejši kategoriji

Skupno je na tekmovanju sodelovalo 1300 projektov, v finale v Teksasu se jih je uvrstilo 456. Domen je s svojo raziskovalno nalogo sodeloval v kategoriji medicina. Kako je bilo na na tekmovanju?

Prvič pa je na tovrstnem tekmovanju sodeloval tudi dr. Jernej Stare. Takole je povzel vtise:

Domen je pripravil tudi predstavitveni video o svoji raziskavi:

Mojca Delač