Prvi se je 7. maja drugič pridružil projektu Irske nacionalne radiotelevizije RTE in njihovega radijskega programa RADIO 1, kjer so že 22-ič zapored svoje poslušalce prebudili s pomočjo jutranjega ptičjega petja. Gre za neke vrste radijski maraton, saj skupaj prenašajo kar 6 ur petja. Projekt je že zdavnaj prerasel državne okvire Irske, letos so se pridružile radijske postaje iz 13 držav, med njimi Avstrija, Velika Britanija, Nizozemska, Norveška, Španija in celo Indija. Za prevod slišanega je na Prvem skrbel ornitolog Dare Fekonja iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Prvi je se tudi letos pridružil projektu Irske nacionalne radiotelevizije RTE, ki je v sodelovanju z drugimi članicami Evropske zveze radiotelevizij (EBU) in radijem All India poslušalcem z jutranjo ptičjo simfonijo pričarala edinstven začetek dneva. Za razlago slišanega je poskrbel ornitolog Dare Fekonja iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), ki je postregel tudi z mnogimi drugimi zanimivimi podatki o življenju ptic. 

Irci s pticami prebujajo že več kot 20 let

Ptičjo budnico pripravljajo vedno prvo nedeljo v maju, saj je to čas, ko se v večini držav po Evropi že začne sezona ptičjega petja. Prvič so jo v krajši obliki predvajali pred 22. leti, pozneje pa je projekt prerasel v pravi radijski maraton, saj ptičje petje predvajajo šest ur skupaj. Kmalu je prerasel tudi državne okvire. Letos se bodo projektu pridružile radijske postaje iz 12 držav v šestih različnih časovnih pasov. Nekatere bodo ptičjo simfonijo le predvajale, druge pa tudi posnele, tako da bo mogoče skupaj slišati ptice iz kar 21 različnih lokacij.

»Gre za edinstven radijski praznik, saj se toliko evropskih radijskih postaj poveže le redko. Gre za preprost koncept, ki v poslušalcih vzbudi domišljijo. To je priložnost, da prisluhnemo naravi. Z našo pomočjo lahko starši izobražujejo svoje otroke. Najprej ptice poslušajo na radiu, nato še v naravi. S tem pa opozarjamo tudi na to, da bi morali biti bolj pozorni na to, kaj se dogaja v naravi,« pojasnjuje idejni oče Derek Mooney, ki dodaja, da je odziv na projekt na Irskem zelo dober, saj, kot pravi, prejmejo več pisem kot Božiček.

Več o ozadju ptičje budnice je Urški Henigman povedal Derek Mooney.

Ptice v slovenski simboliki

S pomočjo prof. Janeza Kebra smo raziskali simboliko, povezano s pticami. Razložil je, zakaj pravimo, da dojenček prinesejo štorklje.

Kradljive srake

Smrt napovedujoče sove

Golob kot simbol miru in ljubezni

Kukavica in bogastvo

Kukavica in Radio Slovenija

Kukavica je tudi močno povezana z našo radijsko postajo. Njen prepoznavni znak je že skoraj 90 let, od leta 1928. Zelo zanimiva je tudi njena zgodovina – od iskanja načinov, kako ustvariti njen zvok v časih, ko je bila radijska tehnologija v Sloveniji šele na svojih začetkih, spremembe prave kukavice v radijsko, njenega ohranjanja med 2. svetovno vojno. Več o njeni zgodovini pa Pavle Jakopič.

Andreja Gradišar