Koledovanjski obhodi predstavljajo tisti del ljudske kulture, za katero gotovo velja, da v sebi nosi čar umetnosti. Različne pretekle in sodobne koledniške navade so vznemirile člane Akademske folklorne skupine France Marolt in v 66. sezoni so s plesom in glasbo razkrili zgodbo o Prinašalcih. Komentirani posnetek prvega dela smo predvajali v prejšnji oddaji, drugega razgrnemo tokrat. Pripravlja Simona Moličnik.

Akademska folklorna skupina France Marolt nadaljuje svoje poslanstvo, ki ga je začrtal njen prvi umetniški vodja – France Marolt. To pa je, da s segmenti pretekle ljudske kulture ustvarijo celovito odrsko predstavo. V tradiciji te ljubljanske skupine je tudi vodilo, da so vsako leto novi, drugačni in da zgledno odpirajo možnosti tovrtnega ustvarjanja. Folklorni nastopi sledijo visokim ciljem dovršenosti in umetniške interpretacije etnoloških dognanj.

Maroltovci (kot se je v pogovornem jeziku uveljavilo ime za člane skupine) so v teh dneh pripravili 69. celovečerno glasbeno-plesno predstavo in jo simbolno naslovili z dvema številoma 69 kot enovito združitev različnih mišljenj in nazorov. Zgodbeni klobčič se je odvil z nizanjem starejših, že večkrat preizkušenih in mlajših odrskih postavitev ter izpričal želje, če ne že kar hrepenenje mladih po novih, drugačnih pristopih, po širini, odprtosti in nemara večji ustvarjalni svobodi. Vizualna estetika odrskega dogajanja je v prvem planu, izrazna sporočilnost pa naravnana bolj na subjektivna doživljanja kot na prikaz spontane vesele energije, ki naj bi po starejšem prepričanju folklornikov prikazovala ljudskost.

V to smer so začrtale že nekatere prejšnje predstave. Ena od njih je gotovo zgodba o Prinašalcih, ki je razgrnila nadčasovno in nemara tudi “nad družbeno” moč koledništva ter v ospredje postavila razkošje tihe, očem in zgodovinopisju skrite kulture. Drugemu delu posnetka z razlago plesnih detajlov, ki jih danes seveda ni več, lahko prisluhnete nocoj ob 20.00 v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Komentarje je prispeval avtor, dr. Tomaž Simetinger.

Posnetek letošnjega nastopa pa bomo predvajali v eni od junijskih oddaj.

Simona Moličnik