Čeprav o njih razmišljamo bolj kot o škodljivcih, pa so ti mali glodalci eden najbolj priljubljenih, ne le likov v pravljicah pač pa tudi hišnih ljubljenčkov. Družabne so, živahne in jih je zabavno opazovati, zanje pa je tudi enostavno skrbeti. Življenjska doba mišk je ena izmed njihovih negativnih strani, saj v povprečju živijo le 1,5-2 let. Kaj so o njih Liani Buršič povedali učenci 3. A razreda ljubljanske OŠ Majde Vrhovnik in biologinja, vodnica v ZOO-ju Petra Hrovatin pa prisluhnite v posnetku.

Hišna miš imenovana tudi domača miš (znanstveno ime Mus musculus), je zelo pogost glodalec in škodljivec v bivalnih prostorih človeka. Po območju razširjenosti je hišna miš takoj za človekom. Spolno dozori v starosti 8-10 tednov, brejost traja 18-24 dni, v leglu pa je 3-8 mladičev.

Žival je pogosto uporabljena pri medicinskih ter farmacevtskih poskusih kot modelni organizem.

Tako skopa je Wikipedija pri orisu te izjemno družabne, prilagodljive in priljubljene domače živali. Zato nasvet ene od številnih slovenskih trgovin z živalmi ne bo odveč.

 Miške so nekoliko bolj plašne in jih je težje prijeti kot večje glodalce, vendar se z nekaj potrpežljivosti hitro udomačijo in vam celo jedo iz roke. Miške so idealni ljubljenci, saj so živahne in jih je zabavno opazovati, zanje pa je tudi enostavno skrbeti. Življenjska doba mišk je ena izmed njihovih negativnih strani, saj miška v povprečju živi le 1,5-2 let. Miši so nočno aktivne živali in so zelo družabne, zato je najbolje, da jih imate več. Najpogosteje se ljudje odločajo za dve samici, čeprav imate v isti kletki lahko tudi več kot dve miški. Dva samca skupaj se pogosto ne razumeta, razen, če sta iz istega legla in ju niso nikoli ločili. Zagotovite pa dovolj prostora, da se lahko druge pred drugim umakneta. Izogibajte se parom nasprotnih spolov, če ne želite številčna legla v izjemno kratkem času.

Kaj pa o miškah vedo učenci 3. A razreda ljubljanske OŠ Majde Vrhovnik in biologinja, vodnica v ZOO-ju Petra Hrovatin? Prisluhnite jim v oddaji oz. posnetku.

 

 

 

Liana Buršič