Še nekaj dni in zagoreli bodo kresovi v čast praznika dela. Ravno delo je najbolj pogost razlog za selitev v tujino mlajše generacije, v katero spada tudi prvi nocojšnji gost, fotograf Jaka Vinšek, ki živi in dela v New Yorku. Maja Horvat živi v Cardiffu v Veliki Britaniji, študira pa nevroznanost. Tja pa je ni pripeljala slednja, ampak ljubezen. Rok Fink ne sodi v to kategorijo, smo ga pa med nedavnim obiskom Slovenije povabili pred mikrofon in pogovor je stekel tudi o tem, kateri generaciji Slovencev v Argentini pravzaprav pripada. Vse to in še več v oddaji Slovencem po svetu nocoj po 21:00 na Prvem.

Še nekaj dni in zagoreli bodo kresovi v čast praznika dela. Ravno delo je najbolj pogost razlog za selitev v tujino mlajše generacije, v katero spada tudi prvi nocojšnji gost, fotograf Jaka Vinšek, ki živi in dela v New Yorku. Maja Horvat živi v Cardiffu v Wellsu v Veliki Britaniji, študira pa nevroznanost. Tja pa je ni pripeljala slednja, ampak ljubezen. Rok Fink ne sodi v to kategorijo, smo ga pa med nedavnim obiskom Slovenije  povabili pred mikrofon in pogovor je stekel tudi o tem, kateri generaciji Slovencev v Argentini pravzaprav  pripada.

Jaka Vinšek je svet skozi objektiv opazoval od nekdaj. Za to ga je navdušil oče, sam pa je vsemu temu dodal še tisto piko na i, zaradi katere ga je pot iz Slovenije ponesla v Veliko Jabolko. Fotografija je zanj torej veliko več kot zgolj trenutek, ujet v objektiv. Kaj torej fotografija pomeni njemu?

Spoznavali smo del Velike Britanije, kamor v naših oddajah bolj poredko zaidemo. Maja Horvat nas je odpeljala na Jugozahod, v Wales. V Cardiff jo je poklicala Mojca Delač.

Rok Fink je potomec  slovenskih povojnih izseljencev v Argentino, čeprav rojen v Južni Ameriki, je močno  povezan s Slovenijo. Zelo rad jo obišče, čeprav je prvič stopil na rodna tla svojih staršev šele v začetku devetdesetih let in takrat, pravi, se je takoj počutil, kot bi prišel domov. Sicer pa je njegovo življenje v Argentini  tesno povezano z glasbo, v kateri se prepleta dvojnost obeh kultur, argentinske in slovenske. Lili Brunec je Roka Finka med nedavnim obiskom Slovenije   povabila pred mikrofon in pogovor je stekel o tem, kateri generaciji Slovencev v Argentini pravzaprav  pripada.

Še kratka novica:

Na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa na naslovu www.slokongres.com lahko najdete vse potrebno za prijavo na 21. Tabor slovenskih otrok po svetu. Ta bo letos potekal v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Kavka pri Kobaridu, namenjen pa je mladim rojakom od 10 do 15 leta starosti, ki živijo izven naših meja. Prijave zbirajo do 20. maja letos.

Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač