Manj ogljikovih hidratov, več vlaknin, maščob in beljakovin je zgoščen opis paleolitske in ketonske diete.

Ogljikovi hidrati so postali prehranski sovražnik številka ena. Strokovnjaki škodljive učinke sladkorja primerjajo s škodo, ki jo povzročajo prepovedane droge. Nekateri iščejo rešitev v ketonski in paleo dieti. Obe obljubljata zmanjšan vnos ogljikovih hidratov in tudi izgubo odvečnih kilogramov.

Ali v boju s kilogrami naravne sladkorje lahko nadomestijo umetna sladila? Katere so prednosti in slabosti ketonske diete? Od kod ideja, da naj bi se v današnjem času prehranjevali kot praljudje, ki so živeli več dest tisoč let nazaj? Nekatere poudarke o ogljikovih hidratih, ketonski in paleo dieti v nadaljevanju izpostavlja biotehnologinja asist. dr. Urška Bukovnik.

Ketonska dieta

Ketonska oziroma ketogena dieta je način prehrane z visoko vsebnostjo maščob, nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in ustreznim beljakovinskim vnosom.  Vendar pa doktorica Bukovnik opozarja tudi na slabosti ketonske diete:

Nekoliko manj restriktivno različico ketogene diete poznamo kot Atkinsonovo dieto. Za razliko od stroge slednja lahko vsebuje tudi malo ogljikovih hidratov.

Pomenljiv je podatek, da je klinična različica ketogene diete uveljavljen način zdravljenja trdovratnih epilepsij tako pri otrocih kot odraslih. Na ljubljanski Pediatrični kliniki so jo uvedli že leta 1998. V priročniku za starše iz leta 2010 so zapisali, da je ketogena dieta poseben prehranski režim, ki temelji na visokem vnosu maščob in organizmu potrebnem vnosu beljakovin ob izključitvi ogljikovih hidratov. Poudarili so, da ne gre za alternativno, pač pa za dopolnilno metodo zdravljenja.

Paleo dieta

Paleolitski človek je jedel koreninice, sadje in oreške, občasno se je posladkal z medom. Ni pa poznal žit, na primer pšenice, koruze, ajde, riža. Med maščobami so prevladovale bolj zdrave nenasičene maščobne kisline. Kaj pa beljakovine? Sodobni človek, tako doktorica Bukovnik, ima širši izbor:

Omejen vnos sladkorjev, ketonska, paleo dieta: možnost izbire v želji po bolj zdravem načinu prehranjevanja.

Iztok Konc