JAKA AVŠIČ, že borec na solunski fronti, je pozneje v jugoslovanski vojski dosegel čin konjeniškega polkovnika. V začetku druge svetovne vojne je ušel iz nemškega ujetništva ter precej pripomogel k temu, da se je velik del nekdanjih oficirjev jugoslovanske vojske pridružil osvobodilnemu gibanju. General Avšič se ni nikoli sprijaznil z vključitvijo slovenske vojske v jugoslovansko armado. Od leta 1960 naprej se je na različne načine prizadeval doseči večjo enakopravnost v armadi ter se zavzemal za vojaško poveljevanje v slovenskem jeziku. General Jaka Avšič se je rodil na današnji dan leta 1896 v Ljubljani.
—–
Na današnji dan leta 1920 so se na Zaloški cesti v Ljubljani spopadli orožniki in delavci, ki so šli v urejenem sprevodu proti središču mesta, kjer naj bi bilo osrednje protestno zborovanje stavkajočih železničarjev. Orožniki so streljali na demonstrante in štirinajst ljudi ubili, približno trideset pa jih je bilo ranjenih. Žandarmerija je takrat aretirala vodstvo Komunistične partije Jugoslavije za Slovenijo in tako veliko železničarsko stavko strla. S tem je bila za dalj časa revolucionarna dejavnost delavcev na Slovenskem ustavljena.
—–
Etnomuzikologinja ZMAGA KUMER je leta 1948 diplomirala iz slavistike, nekaj let pozneje še iz glasbenega narodopisja, leta 1955 pa je doktorirala z disertacijo »Slovenske priredbe srednjeveške božične pesmi«. Zaposlena je bila na Inštitutu za slovensko narodopisje pri Znanstveno-raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Na Akademiji za glasbo in na Filozofski fakulteti je predavala etnomuzikologijo ter bila gostujoča profesorica v Innsbrucku, Münchnu in Sarajevu. Še posebej je raziskovala ljudsko glasbo. Izdelala je klasifikacijo slovenskih balad, raziskovala oblikovne zakonitosti in slog izražanja v ljudski pesmi ter obdelala slovenska ljudska glasbila in godčevstvo.
Slovensko ljudsko pesem je popularizirala doma in v tujini, za radijske postaje v Ljubljani, Sarajevu in Trstu pa je pripravila več kot 300 oddaj o slovenski ljudski pesmi. Objavila je 37 knjig ter več kot 400 razprav, študij in člankov za domače in tuje znanstvene ter strokovne revije. Za življenjsko delo je prejela Zoisovo nagrado, stroka se ji je oddolžila z Murkovim priznanjem, dobila pa je tudi Herderjevo in Steletovo nagrado ter postala častna članica Znanstveno-raziskovalnega centra pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Zmaga Kumer se je rodila na današnji dan leta 1924 v Ribnici na Dolenjskem.
—–
Dramska igralka in pisateljica ALJA TKAČEV je po diplomi na Akademiji za igralsko umetnost leta 1957 kot svobodna umetnica ustanovila gledališko skupino »Komedijantski atelje«, v letih od 1964 do 80 je bila stalna članica Slovenskega mladinskega gledališča, nato pa Lutkovnega gledališča Ljubljana. Bila je igralka z veliko govorno kulturo in privrženka tako imenovanega totalnega gledališča.
Njen igralski razpon je segal od otroških, dekliških in fantovskih likov do pretanjenih upodobitev sodobnih žensk in groteskno parodiranih likov nerealnih bitij. Alja Tkačev je pisala tudi pesmi, prozo, dramska besedila, lutkovne in radijske igre ter pogosto nastopala v oddajah za otroke na ljubljanskem radiu. Rodila se je na današnji dan leta 1934 v Ljubljani.

Pavle Jakopič