JURIJ JONKE se je rodil na današnji dan pred 240-imi leti v Kónca vasi na Kočevskem. Že od mladosti se je ukvarjal s čebelami, ko pa je bil kot župnik v Črmošnjicah leta 1834 upokojen, se jim je popolnoma posvetil. Kot član Kranjske kmetijske družbe je s konkretnimi predlogi pospeševal domače čebelarstvo. Že leta 1836 je napisal knjižico “Krajnski čbelarčik – kratko podučenje čbele rediti in s njimi prav ravnati”. Kratko in razumljivo napisana knjižica se je hitro razširila med slovenskimi čebelarji, saj je Jurij Jonke že v predgovoru ugotovil, da obsežnih in težko razumljivih knjig kmet nima časa prebirati.

—–

IVO KERMAVNER sodi med pionirje slovenske orodne telovadbe. Večkrat je bil jugoslovanski prvak v vajah na orodju in zmagovalec vrste mednarodnih tekmovanj. Bil je glavni organizator telovadcev slovenskega Orla in vodja slovenske reprezentančne vrste, ki je štirikrat zmagala na mednarodnih tekmah katoliških telovadcev. Devet let je bil tudi urednik športnih strani časopisa “Slovenec”. Ivo Kermavner se je rodil na današnji dan pred 120-imi leti v Ljubljani.

—–

Profesor JOŽE RIHAR je leta 1965 z disertacijo “Čebelarstvo v ljubljanskem rajonu” postal prvi doktor čebelarstva v tedanji Jugoslaviji in Sloveniji. Celih 43 let je bil predavatelj in prvi redni univerzitetni profesor čebelarstva na ljubljanski univerzi, priznan znanstvenik in ugleden strokovnjak doma in v tujini. V znanstvenoraziskovalnem delu se je posvečal predvsem štirim področjem: čebeljim boleznim, zlasti varozi, selekciji kranjske čebele, preučevanju in napovedovanju gozdnega medenja in uvajanju čebelarjenja v nakladnem panju.

Bil je tudi prvi Slovenec, ki je predsedoval kakšni delovni skupini v Svetovni čebelarski organizaciji Apimóndiji (vodil je skupino za preučevanje gozdnega medenja), v strokovni literaturi pa kot “Riharjevo” imenujejo njegovo izvirno metodo lovilnih plošč za kratkoročno napovedovanje gozdnega medenja. Nenehno je raziskoval, preizkušal, primerjal, ocenjeval in svoja dognanja prenašal v prakso, od leta 1956 pa je bil tudi pogost predavatelj čebelarstva v naših radijskih oddajah. Leta 1999 je biotehniška fakulteta v Ljubljani Jožetu Riharju za uspešno pedagoško in znanstvenoraziskovalno delo na področju čebelarstva podelila Jesenkovo priznanje.

Za svoj pedagoški, znanstveni in strokovni opus, ki obsega 673 objavljenih del, je prejel sicer več kot 25 pomembnejših domačih in tujih priznanj, med njimi tudi odličje, s katerim ga je leta 1969 Svetovna čebelarska organizacija uvrstila med 35 najuglednejših čebelarskih znanstvenikov na svetu. Jože Rihar se je rodil na današnji dan leta 1914 v Gabrju pri Ljubljani.

—–

Operna in koncertna pevka, mezzosopranistka ADALBERTA THUMA je študirala na glasbeni akademiji v Ljubljani. Sprva je pela v opernem studiu ljubljanske Opere, nato pa je bila do leta 1977 solistka v mariborski operi. Nastopila je v večini vlog stalnega in slovenskega repertoarja, v nekaterih tudi z altovskimi vlogami. Za svoje delo je prejela Betettovo nagrado. Adalberta Thuma se je rodila na današnji dan leta 1921 v Ljubljani.

Pavle Jakopič