Pred nekaj dnevi so se v Cankarjevem domu zaključile Transgeneracije, festival sodobnih umetnosti mladih. Na njen so s svojimi gledališkimi, plesnimi predstavami in nastopi, s fotografskimi, slikarskimi in video izdelki sodelovali dijaki iz vse Slovenije, na koncu so organizatorji podelili 16 nagrad. Tudi tri s področja gledališča. Prejemniki produkcijske nagrade so postali mladi z Gimnazije Šentvid, ki so se na Transgeneracijah predstavili z avtorsko igro Zadnji izhod.

Pred nekaj dnevi so se v Cankarjevem domu zaključile Transgeneracije, festival sodobnih umetnosti mladih. Na njem so s svojimi gledališkimi, plesnimi predstavami in nastopi, s fotografskimi, slikarskimi in video izdelki sodelovali dijaki iz vse Slovenije, na koncu pa so prireditelji podelili 16 nagrad – tudi tri s področja gledališča. Prvo nagrado za najboljšo uprizoritev je letos na Transgeneracijah prejela predstava Po motivih romana Krasni novi svet Aldousa Huxleyja dijakov dramsko-gledališke smeri umetniške gimnazije na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana. 2. mentorsko nagrado sta Jakob Ribič in Matej Bogataj podelila Barbari Jamšek za uprizoritev Živinska komedija Gledališke šole Prve gimnazije Maribor. Prvič pa se je na festivalu zgodilo, da sta žiranta produkcijsko nagrado – torej pomoč pri predstavi v prihodnjem letu – podelila predstavi, ki ni prejela glavne nagrade. Pomoč pri produkciji in dvorana Duše Počkaj namreč za dijake gledališke smeri SVŠG, ki vsako leto pripravijo številčno obsežno in odlično tehnično podprto predstavo, ne bi bila smiselna. Zato je šla tretja, produkcijska nagrada v roke mladim z Gimnazije Šentvid, ki so se na Transgeneracijah predstavili z avtorsko igro Zadnji izhod.

O avtorski predstavi, za katero so besedilo napisali mladi sami in govori o samomorih med mladimi, smo se pogovarjali s člani Teatra Curriculum Vitae na Gimnaziji Šentvid Manco Lipoglavšek, Nežo Mihelič, Taro Vukovič, Markom jakobom Cavazzo in Janom Gerlom Korenčem ter njihovo mentorico Jano Ratkai.

Špela Šebenik