V drugi polovici 19. in prvi polovici 20. stoletja je v Kamniku in Ljubljani delovala slikarska družina Koželj. Slikarsko delavnico v Kamniku je ustanovil Matija Koželj, kranjski slikar pozne nazarenske smeri. Sin Anton je bil eden izmed najbolj priljubljenih ilustratorjev prve polovice 20. stoletja; izdelal je niz portretov slovenskih književnikov in slikal religiozne podobe. Drugi sin, MAKS KOŽELJ – rodil se je na današnji dan leta 1883 v Kamniku – se je po študiju v Pragi in v Münchnu najprej pridružil očetu v njegovi delavnici, nato pa se je posvetil krajinarstvu. Njegove krajine v olju, temperi in akvarelu, predvsem panorame Kamniško-Savinjskih Alp, so slikane realistično in v umirjenih barvah.
—–
Literarni zgodovinar in prevajalec STANKO JANEŽ je leta 1935 diplomiral iz slavistike, nato pa poučeval na trgovski šoli v Ljubljani. Po drugi svetovni vojni je bil profesor ruščine na ekonomski fakulteti, nato v Sarajevu lektor za slovenščino in bibliotekar, po vrnitvi v Slovenijo pa je poučeval v Ajdovščini in Cerknici. Kot študent je objavljal črtice, pozneje pa pisal književne ocene ter prevajal iz več jezikov. Uredil in komentiral je sarajevske izdaje Prešernovih in Seliškarjevih del, pripravil madžarsko antologijo slovenske literature ter sodeloval pri različnih leksikalnih izdajah slovenske in jugoslovanske književnosti. Stanko Janež se je rodil na današnji dan leta 1912 na Rakeku.
—–
Višja medicinska sestra STANA KÁVALIČ si je prve pedagoške izkušnje nabrala na Srednji zdravstveni šoli v Celju, nato pa je bila vse do upokojitve predavateljica na Višji šoli za zdravstvene delavce v Ljubljani. Z znanji, ki si jih je pridobila kot štipendistka Svetovne zdravstvene organizacije v Edinburgu na Škotskem, pa tudi drugod po Evropi in v Združenih državah Amerike, je postavljala temelje sodobne patronažne zdravstvene nege na Slovenskem. Ta naj bi kot stroka temeljila na etičnih vrednotah in močnih teoretičnih osnovah, podprtih z raziskovalnim delom ter z individualnim pristopom k bolniku oziroma varovancu. Za svoja prizadevanja je leta 1993 prejela priznanje Republike Slovenije na področju zdravstva ter nagrado “3M” Mednarodnega sveta medicinskih sester, njenemu delu pa so posvečeni tudi mednarodni simpoziji s področja zdravstevene nege. Stana Kavalič se je rodila na današnji dan leta 1934 v Ljubljani.
—–
Na današnji dan pred 70-imi leti je bilo ustanovljeno Društvo glasbenih umetnikov Slovenije. Strokovno združenje umetnikov instrumentalistov ter opernih in koncertnih pevcev naj bi širilo poustvarjalno glasbeno umetnost doma in v tujini. Pripravilo je številne koncerte, leta 1959 je ustanovilo svoj koncertni biro, 1973. pa začelo prirejati koncerte v ciklu “Ljubljanski umetniki Ljubljani”. Društvo je spodbudilo tudi ustanovitev Glasbene mladine Slovenije. Za umetniške dosežke na področju poustvarjalne glasbene umetnosti in za širjenje glasbene kulture od leta 1980 podeljuje Betettove nagrade.
—–
Aljasko, prostrano deželo na severozahodu severnoameriške celine je leta 1741 odkril ruski raziskovalec Vitus Bering. Rusi so jo pozneje začeli naseljevati, vendar so jo po dobrih 120-ih letih poceni prodali Združenim državam Amerike. Dokument o prodaji Aljaske, »nekoristnega kosa ledu« na ameriškem daljnjem severu, so podpisali na današnji dan pred 150-imi leti. Združene države Amerike so tako dobile prostrano območje, naseljeno predvsem s severnimi jeleni in mroži, v večjem številu pa so se začeli ljudje naseljevati šele konec 19. stoletja, ko so tam odkrili zlato. Na Aljaski leži tudi McKinley, ki je s 6.188 metri najvišja gora na severnoameriški celini.

Pavle Jakopič