Vitamin D deluje kot hormon in je vpleten v številne procese v organizmu.

V središču zanimanja strokovne in širše javnosti se je spet znašel vitamin D. Z endokrinologinjo prof. dr. Marijo Pfeifer z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana smo preverili, kaj o njem pravijo novejše raziskave. Ali drži, da veliko ljudem vitamina D primanjkuje? Zakaj ga moramo dodajati otrokom? Kako vitamin D krepi imunski sistem? Kakšna pa je njegova vloga pri multipli sklerozi?

Vitamin D deluje kot hormon in je vpleten v številne procese v organizmu. Pod vplivom ultravijoličnih sončnih žarkov nastaja v koži. Po besedah dr. Pfeifer lahko vitamin D v telo vnesemo tudi s hrano. Vendar le v manjših količinah.

Novejše raziskave kažejo, da vitamin D varuje pred sladkorno boleznijo, rakom in srčno-žilnimi obolenji. Študije se dotikajo še demence, shizofrenije in multiple skleroze. Raziskovalci preučujejo vpliv vitamina D na imunski sistem.

Dnevno potrebujemo od 1.000 do 2.000 enot vitamina D. Od aprila do oktobra lahko računamo na sončne žarke. Na bolnike in starejše, ki tudi takrat veliko časa preživijo v zaprtih prostorih, pa moramo biti posebej pozorni.

Iztok Konc