Kako lahko sodobna tehnologija olajša poti do boljšega zdravja.

Vedno več uporabnikov zdravstvenih storitev, bolnikov in njihovih bližnjih informacije o boleznih išče tudi na spletu. Brskajo po internetnih forumih, pregledujejo domače strani, obiščejo specializirane zdravstvene portale. Vendar pa vsi zapisi niso zanesljivi in verodostojni. »Iskanje zdravstvenih informacij na spletu je lahko tudi nočna mora,« je na nedavni mednarodni konferenci z naslovom Internet spreminja vedênje in vloge v zdravstvu opozoril doc. dr. Andrej Starc z Zdravstvene fakultete v Ljubljani.

Strokovnjake zanima, kako lahko sodobna tehnologija olajša poti do boljšega zdravja. Preučujejo dejavnike, ki so pomembni za izboljšanje stikov med zdravstvenimi delavci in pacienti.

Izkušnje portalov tosemjaz.net in Med.Over.Net

Ksenija Lekić je vodja preventivnega programa in spletne svetovalnice tosemjaz.net, ki deluje pod okriljem celjske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na mestu tosemjaz.net na vprašanja otrok in mladih odgovarjajo strokovnjaki z različnih področij. Splet zagotavlja anonimnost in zaupnost. Sodelavci portala odgovorijo tudi na najtežja vprašanja.

Slovenski zdravstveni portal Med.Over.Net deluje že 17 let. Obsega strokovne vsebine in moderirane forume, pri katerih sodeluje več kot 200 strokovnjakov. Soustanovitelj portala Primož Cimerman pravi, da jih mesečno obišče, ali če rečemo v računalniškem jeziku – klikne – skoraj pol milijona uporabnikov.

Ustvarjalci portala Med.Over.Net, strokovnjaki in uporabniki, so prepoznali tako slabosti kot prednosti široke dostopnosti informacij na spletu. To je potrdila raziskava, pri kateri je sodelovala asist. Sara Atanasova s Fakultete za družbene vede. Opozarja, da je splet dopolnilo in ne nadomestilo!

Strokovnjaki si prizadevajo, da bi internet zdravstvene storitve in informacije približal tudi starejšim in ranljivim skupinam.

Iztok Konc