O tem, kako koristne so zdravilne rastline, za kaj vse lahko uporabimo zelišča in začimbe in kaj vse lahko iz njih izdelamo, so v tokratni oddaji predstavili mladi novinarji iz Osnovne šole Dolenjske Toplice.
Več na: http://radioprvi.rtvslo.si/2017/03/hudo-18/

Mladi novinarji iz OŠ Dolenjske Toplice

O tem, kako koristne so zdravilne rastline, za kaj vse lahko uporabimo zelišča in začimbe in kaj vse lahko iz njih izdelamo, so v tokratni oddaji predstavili mladi novinarji iz Osnovne šole Dolenjske Toplice.

Ste vedeli, da je žafran še vedno najdražja začimba na svetu, da poper velja za kralja začimb ali da je bil Krištof Kolumb tisti, ki je s svojih popotovanj po Srednji in Južni Ameriki v Evropo pripeljal čili?

Včasih so bili žafran, vanilja, muškatni orešček in druge eksotične začimbe vredne zlata, dobesedno. Mesta in vladarji so z njimi obogateli, kolonialne sile so med seboj bile bitke za najboljše začimbne poti, ilegalno trgovanje z začimbami pa je bilo tako nevarno, da je marsikoga stalo celo glave. Nekatere legende začimbe povezujejo z vraževerjem, včasih z ljubeznijo, predvsem pa z njihovimi zdravilnimi učinki.
Kako spretni so na vrtovih mimoidoči iz Dolenjskih Toplic, smo preverili z radijskim mikrofonom.


Eden od razlogov, da so mladi novinarji iz OŠ Dolenjske Toplice za temo oddaje izbrali zelišča je tudi zeliščni vrt, ki ga imajo ob šoli. Zanj je zaslužna učiteljica Helena Jordan.


Začimbe so bile v uporabi že v neolitiku. Kumino na primer so našli celo v ostankih kolišč. Stari Egipčani so že pred 4 ali 5 tisoč leti uporabljali čebulo, česen, brinove jagode in kumino, pa ne samo kot živila, temveč tudi v zdravstvene in estetske namene. Te začimbe se omenjajo tudi v zapiskih iz Mezopotamije.

Nekaj je tudi dokazov, da so zvezdni janež, žafran in ingver uporabljali na Kitajskem pred približno 3 ali 4 tisoč leti.

Danes zelišča in začimbe ter dišavnice uporabljamo ne le v kulinariki, temveč tudi v kozmetiki.

Eksotična semena, zrna in stroki na svoj način bogatijo naše kulinarične veščine. Edina nevarnost je, da precenimo svoj občutek za odmerjanje in kakšno jed preveč začinimo. Uporaba zelišč in začimb je namreč umetnost, za katero je potreben občutek, tega pa razvijemo s preizkušanjem.

Pred več kot desetimi leti je Jože Majes odšel v samostan Stična, kjer je začel pridobivati znanja o zdravilnih rastlinah. Danes svetuje obiskovalcem in jih poučuje o zdravilnih rastlinah na svojem vrtu ter na različnih predavanjih in šolanjih. Z nasveti za zdravo in čisto kožo je pomagal našim mladim novinarjem in povedal tudi, kaj pomaga, če nas primer lenoba.

“Rožmarin za spomin :).”

Fotografije z novinarskih delavnic v Dolenjskih Toplicah in oddaje Hudo! v živo najdete na Facebooku Programa za mlade.

Tadeja Bizilj