Zvočna zbirka Iz arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta je bogatejša za novo izdajo. To je zvočni album Hodili so jih poslušat. Prinaša pesemsko izročilo kamniškega območja in dopolnjuje lani nastalo monografijo Na poti v Kamnik. Avtorica je dr. Marija Klobčar, ki se že več let ukvarja z odkrivanjem, jasnim razumevanjem in temeljito znanstveno razlago preteklih zvočnih svetov kamniškega območja. Mnogo je teh svetov, kot pojasnjuje avtorica v skrbno pripravljenem spremnem besedilu, in jih utemeljeno ter smiselno razvršča tako vertikalno, v smislu časovnih razmejenosti, kot horizontalno v smislu družbene razslojenosti. Vsebina se razgrne skozi petintrideset posnetkov pesemske dediščine in vodi poslušalca do bližnjega soočenja z življenjem, doživljanjem in čustvovanjem nekdanjih prebivalcev kamniškega območja, ki še danes v sebi nosijo odsev davnine, zaznamovane z močjo dovjih mož in ajdovskih deklic. V ta svet bo peljala tudi torkova oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi, s pesmimi z zvočnega albuma ter spremnimi pojasnili gostje, avtorice: dr. Marije Klobčar. Pripravlja Simona Moličnik.

Dr. Marija Klobčar se že več let ukvarja z odkrivanjem, jasnim razumevanjem in temeljito znanstveno razlago preteklih zvočnih svetov kamniškega območja. V teh dneh je v zbirko Iz arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta dodala novo izdajo. To je zvočni album Hodili so jih poslušat. Prinaša pesemsko izročilo kamniškega območja in dopolnjuje lani nastalo avtoričino znanstveno monografijo Na poti v Kamnik. Mnogo mozaičnih svetov je skozi pesemsko izročila odstrla avtorica in jih v skrbno pripravljenem spremnem besedilu utemeljeno ter smiselno razvrstila tako vertikalno, v smislu časovnih razmejenosti, kot horizontalno v smislu družbene razslojenosti. Pri izboru in zvokovni obdelavi posnetkov sta sodelovala še mag. Robert Vrčon in Peter Vendramin, celoto pa je uredila dr. Urša Šivic.

Vsebina zvočnega albuma se razgrne skozi petintrideset posnetkov pesemske dediščine in vodi poslušalca do bližnjega soočenja z življenjem, doživljanjem in čustvovanjem nekdanjih prebivalcev kamniškega območja, ki še danes v sebi nosijo odsev davnine, zaznamovane z močjo dovjih mož in ajdovskih deklic. V ta svet bo peljala tudi torkova oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi, s pesmimi z zvočnega albuma ter spremnimi pojasnili avtorice dr. Marije Klobčar.

 

Simona Moličnik