Med priimki v Sloveniji je priimek Mulej skupaj z enako pogostimi priimki Alič, Černigoj, Lukan, Škrjanec in Zavec na 705.–710. mestu za priimkoma Jež in Jurca na 703.–704. in pred priimkoma Kozole in Žigon na 711. –712. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. 2016 s priimkom Mulej podpisovalo 456 (1971 486; 1997 483; 2012 458) prebivalcev in prebivalk Slovenije. Po regijah so bili razporejeni takole: v gorenjski 232, v savinjski 109, v osrednjeslovenski 60, v podravski 29, v jugovzhodni Sloveniji 13, v obalno kraški 6, v zasavski, posavski, goriški manj kot po 5.

Priimek Mulej je tudi sestavina dvojnih priimkov. Takih priimkov je bilo konec leta 1997 skupaj 22, od teh 11 s priimkom Mulej na prvem in 11 na drugem mestu: Mulej Bratec, Mulej Domitrović, Mulej Muradžija, Mulej Rajh, Mulej Repinc, Mulej-Bratec, Mulej-Grilc, Mulej-Požegar, Mulej-Sauer, Mulej-Uhan, Mulej-Zupanec ter Bratec-Mulej, Domitrović Mulej, Fabiani-Mulej, Kos-Mulej, Novak Mulej, Pilat-Mulej, Polajnar Mulej, Požegar-Mulej, Rozman Mulej, Travner Mulej, Vrhunc-Mulej.

Iz zapisov v starih listinah je možno ugotoviti, da so priimek Mulej in sorodni priimki na slovenskem ozemlju obstajali že v 15. stoletju, npr.: v urbarju za Devin 1494 Seno Mulicz, kmet v Velikem Repnu; Juri Mulicza, župan in kmet v Proseku; urbar loškega gospostva 1501: Paul Mulle, kajžar v Bitnju, posestnik v Stražišču.

Priimek Mulej je tvorjenka na ej iz priimkovne podstave *Mul- ki je v pomensko sorodnih priimkih Mulc, Mule, Mulec, Mulek, Mulič, oziroma *mul- v občni besedi múlec v pomenih pogovorno ‘razposajen, objesten, nedorasel fant, deček’ in slabšalno, redko ‘neprijazen, nepriljuden moški’, starinsko ali narečno tudi ‘nezakonski otrok, smrkavec, psovka’. Ustrezna ženska oblika občne besede mulec je pogovorno múla, tudi múlica, v pomenu ‘deklica, dekle’, starejše še ‘lutka’.

Izhodiščni priimek za razlago priimka Mulej ter priimkov Mule, Mulek in Mulič je torej priimek Mulec z različico Mulc in občna beseda mulec, pogovorno mulc. Priimki Mulej, Mule, Mulek in Mulič, ki so tvorjeni s prip. obrazili ej, e, ek in ič in so torej pomensko in tvorbeno sopomenski priimku Mulec z različico Mulc.

Prvi