Glasba, ples, gledališče in močno sporočilo – Projekt 96 je predstava ob 20. obletnici Gimnazije Slovenj Gradec, v kateri skozi glasbo in besedilo mladi govorijo o spremembah zadnjih dveh desetletij.

Gimnazijci iz Slovenj Gradca v plesno-glasbeno-gledališki predstavi Projekt 96.

Projekt 96 je glasbeno-plesno-gledališka predstava dijakov Gimnazije Slovenj Gradec (Šolski center Slovenj Gradec) in Glasbene šole Gvido, ki je nastala ob 20. obletnici Gimnazije Slovenj Gradec. V njej nastopa 21 dijakov, ki so pod vodstvom Tomaža Pačnika in ostalih mentorjev na oder postavili potovanje v času, in sicer prelet zadnjih 20 let. In to ne le v glasbenem smislu s petjem popularnih skladb, ki so zaznamovale glasbeno sceno v tem času. Projekt 96 je namreč družbeno-kritična predstava, ki govori o družbenih spremembah zadnjih 20 let. Kako so se mladi zabavali pred 20 leti in kako se danes? Kako so se družili in kako med seboj komunicirajo danes? Kakšen je bil svet pred facebookom? Kakšne lepotne ideale in vrednote nam ponujajo mediji in v kakšnem svetu živimo? O vsem tem na zabaven način – s popularno glasbo in z ostrim tekstom – govori Projekt 96.

Kako so se dijaki pripravljali na uro dolgo glasbeno in plesno prireditev, kako so zadovoljni z izborom glasbe, kako so potekale plesne vaje in kaj se je dogajalo v zaodrju? Predvsem pa to: kako so ponotranjili sporočilo predstave, ki je najprej nastalo v glavah mentorjev iz Glasbene šole Gvido in gimnazije? Vse izveste v tokratnem Kulturomatu, sogovorniki so bili: gimnazijske Kaja Krautberger, Ana Fruhauf, Etiana Lesjak in Natalija Krajnc, vodja projekta Tomaž Pačnik, Glasbena šola Gvido, in ravnatelj Gimnazije Slovenj Gradec mag. Stane Berzelak.

Špela Šebenik