Na katerih socialnih omrežjih se danes gibljejo najstniki? Kako varna so ta? Kakšno moč imajo socialna omrežja in ali so res vse vsebine na njih resnične? Na ta vprašanja in številna druga boste odgovore dobili v tokratni oddaji Hudo! - glavno besedo bodo tokrat imeli mladi novinarji iz Škofje Loke, ki bodo raziskovali svet medmrežja. Pripravlja Tadeja Bizilj.

Mladi novinarji z OŠ Ivana Groharja

Brskanje po spletu, pošiljanje elektronske pošte, uporaba spletnih aplikacij, prenos glasbenih in video datotek – kaj pa vi delate na spletu? In koliko časa na dan preživite na socialnih omrežjih?

Socialna omrežja so danes del našega življenja pa če to hočemo ali ne.

“Socialna omrežja so zanimiva, privlačna, prek njih spremljamo, kako ljudje živijo, kako razmišljajo, kaj počnejo. Marsikateri najstnik spremlja tudi zvezdnike in si prek tega ustvarja vzornike.”

Tudi življenje brez računalnika si danes že težko predstavljamo. Ne le za prosti čas, velikorat pride prav tudi za šolske in službene namene. Že najmlajši Škofjeločani dobro vedo, za kaj vse je računalnik uporaben.

Mladi novinarji iz Škofje Loke se na medmrežju dobro znajdejo, prav tako jim uporaba socialnih omrežij ni tuja – nekateri njihovi sogovorniki, ki so jih posneli v anketi na ulici, so na spletu malce manj iznajdljivi.

“Facebook profil sem si ustvaril letos, ko sem šel v gimnazijo, zaradi komuniciranja z novimi sošolci.”

Kako varna so sploh socialna omrežja, kakšno moč imajo in kako lahko sami ustvarimo svoje socialno omrežje, smo slišali v pogovoru z gospo učiteljico računalništva, Majdo Šubic.

Da socialna omrežja niso le del zabave, ampak se tam skrivajo tudi razne pasti, je povedala naša sogovornica, šolska psihologinja gospa Judita Slabe.

V torek, 7. februarja, bo svetovni dan varne rabe interneta – na spletu pa moramo seveda biti pozorni prav vsak v letu.

Še več fotografij z oddaje in delavnic z mladimi z Osnovne šole Ivana Groharja iz Škofje Loke najdete na našem Facebooku Program za mlade.

Tadeja Bizilj