Z rokami prenašamo viruse prehlada in gripe.

Povzročitelji prehlada in gripe se najpogosteje prenašajo kapljično – torej s kapljicami iz nosu in ust obolelega človeka. Vendar pa specialistka klinične mikrobiologije dr. Viktorija Tomič s Klinike Golnik pojasnjuje, da kapljice z virusi lebdijo v zraku le kratek čas. Raziskave kažejo, da se pogosteje kot po zraku z virusi okužimo preko umazanih rok. Z njimi najprej prijemamo predmete, na primer kljuke in ročaje, že naslednji hip pa se dotikamo svojega obraza.

Umivanje ali razkuževanje?

Ustrezna higiena rok je ključna pri preprečevanju prenosa okužb in širjenju nalezljivih bolezni, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pogosteje kot razkužujemo, si roke umivamo. Pomembno je, da namilimo in zdrgnemo vse predele rok in po celi površini dlani, hrbtišč, prostore med prsti in konice prstov. Pozabiti ne smemo na palca, na predele pod nohti in na zapestji. Dr. Tomič opozarja, da učinkuje le pravilno umivanje rok.

Širjenje virusov prehlada in gripe bi lahko omejili že s pravilno higieno kašlja.

Nizke temperature nas prisilijo, da se pogosteje zadržujemo v zaprtih prostorih in skupaj z drugimi ljudmi. Naš imunski sistem je na preizkušnji. Del preventive prehladnih obolenj in gripe sta ustrezna higiena kašlja in pravilno ter dovolj pogosto umivanje rok.

 

Iztok Konc