Ta teden so na Svetovnem slovenskem kongresu v Ljubljani  skupaj  z muzejskim  društvom Škofja loka in Narodno in univerzitetno knjižnico  pripravili večer, posvečen  literarnemu kritiku, prevajalcu,  književniku in uredniku ter tudi soustanovitelju loškega  muzeja,  dr. Tinetu Debeljaku, ki je umrl na današnji dan pred 28. leti. Oči svetovne javnosti so danes uprte v Washington, kamor se po nekajtedenskem obisku rodne domovine z družino vrača naša gostja, pravnica in profesorica Urška Velikonja. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je namenilo skoraj 1’6 milijona evrov v pilotni razpis, ki se v Sloveniji pojavlja prvič. Imenuje se Financiranje projektnih gostovanj na slovenskih visokošolskih zavodih, namenjen pa je spodbujanju povezovanja slovenskih doktorjev znanosti, ki delujejo v tujini in njihovih matičnih organizacij z visokošolskimi zavodi v Sloveniji.

Ta teden so na Svetovnem slovenskem kongresu v Ljubljani  skupaj  z muzejskim  društvom Škofja loka in Narodno in univerzitetno knjižnico  pripravili večer, posvečen  literarnemu kritiku, prevajalcu,  književniku in uredniku ter soustanovitelju loškega  muzeja, dr. Tinetu Debeljaku, Škofjeločanu,  ki je od leta 1948 živel in delal v Argentini.  Prav danes mineva   28 let od njegove smrti v izseljenstvu, kjer je ustvaril številna dela, pomembna za slovenski kulturni prostor.  Pred kratkim  je v ljubljanski NUK iz Južne Amerike  prispela tudi njegova  bogata literarna zapuščina. O  pomenu in vsebini  njegove  literarne zapuščine je v pogovoru  z Lili Brunec spregovorila vodja zbirke tiskov Slovencev zunaj Slovenije  v NUK-u, Helena Janežič. Najprej se je ozrla k dogovorom  z družino dr. Debeljaka, da se je njegova literarna zapuščina lahko vrnila v Slovenijo.

Oči svetovne javnosti so danes uprte v Washington, kamor se po nekajtedenskem obisku rodne domovine z družino vrača pravnica, profesorica Urška Velikonja. Čez lužo je prvič odšla pred petnajstimi leti, zaradi magisterija. Potem se je za kratek čas vrnila v Slovenijo in nato znova nazaj v ZDA, kjer že dobro desetletje živi in dela. Zaradi njenega dela so se veliko selili, od vzhoda do zahoda. Trenutno ima redno profesuro na Univerzi v Atlanti, z enoletnim gostovanjem v ameriški prestolnici. Vsaj še kakšno desetletje bo verjetno ostala v akademskih vodah, pravi, potem pa –  nikoli se ne ve. Mojca Delač jo je ob tokratnem obisku Slovenije povabila v naš studio in jo najprej povprašala, če jo je pravo zanimalo že od nekdaj. 

Za študij v tujini se v zadnjem času odloča vse več mladih, ki vidijo v izobraževanju na tujih univerzah intelektualni in razvojni izziv. Znanje, ki ga imajo v tujini delujoči slovenski znanstveniki, pa je več kot zaželeno tudi v naši domovini. Zato je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v skladu s sprejeto strategijo internacionalizacije slovenskega visokega šolstva v preteklem letu objavilo pilotni razpis, ki se v Sloveniji pojavlja prvič. Namenjen je spodbujanju povezovanja slovenskih doktorjev znanosti, ki delujejo v tujini in njihovih matičnih organizacij z visokošolskimi zavodi v Sloveniji. O razpisu je spregovoril Andrej Kotnik z direktorata za visoko šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki je razpis tudi pripravil.

Še kratki novici:

Vlada se je seznanila z Informacijo o zaključku pogajanj za sklenitev Sporazuma med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike o socialni varnosti ter Upravnega dogovora o izvajanju sporazuma. Za podpis sporazuma je vlada pooblastila ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anjo Kopač-Mrak. Združene države Amerike ostajajo zadnja država, v kateri živi večja slovenska izseljenska skupnost, s katero do sedaj še nismo sklenili bilateralnega sporazuma o socialnem zavarovanju. To je za Slovenijo še toliko bolj pomembno, saj je med tistimi, ki se želijo vrniti, visok odstotek visoko usposobljenih strokovnjakov in raziskovalcev, ki so za Slovenijo z vidika njenega razvoja izjemnega pomena in za katere je čim bolj neovirana prehodnost zelo pomembna.

Prva dama ZDA Melania Trump se v torek ni udeležila gala sprejema v njeno čast, ki ga je v Washingtonu organizirala Mednarodna organizacija pobratenih mest (Sister Cities International) v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom, vendar je bila, kot je sporočila, za dogodek, ki se ga je udeležilo več kot 400 povabljenih, hvaležna.

Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač