Ste vedeli, da v Sloveniji deluje Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve, ki prebivalcem zagotavlja osnovne življenjske potrebščine v primeru vojne, večjih naravnih nesreč ali v drugih primerih, ko je normalna preskrba s hrano, vodo, zdravili ali naftnimi derivati prekinjena? Kaj vse hrani naša država kot blagovne rezerve, kje in kako poteka logistika? Kdaj se državne blagovne rezerve sprostijo, za koliko časa zadostujejo in kdaj so bile do zdaj že uporabljene? Naša ekipa bo ob 11.30 v oddaji Prvi na obisku odgrnila vsaj del tančice, ki prekriva to nekdanjo državno skrivnost.

Pri nas deluje Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve, ki prebivalcem zagotavlja osnovne življenjske potrebščine v primeru vojne, večjih naravnih nesreč ali v drugih primerih, ko je normalna preskrba s hrano, vodo, zdravili ali naftnimi derivati prekinjena. Zavod opravlja dve javni gospodarski službi in ga od leta 2010 tvorita dva sektorja: sektor za državne blagovne rezerve in sektor obveznih rezerv naftnih derivatov. Kaj vse vsebujejo državne blagovne rezerve, nam je pojasnila magistrica Lojzka Sever.

Količine blaga spadajo med tajne podatke, saj bi bilo moč iz poznavanja le-teh sklepati o preživetvenem potencialu Slovenije ob izrednih dogodkih. Količina posamezne vrste blaga so odvisne predvsem od dnevne porabe in stopnje samooskrbe v Sloveniji. Državne blagovne rezerve so zelo dinamičen “organizem” in jih ni mogoče povsem enačiti z veliko shrambo, v kateri so po načelih skrbne gospodinje shranjena živila za hude in težke čase. Skladišča so razpršena po vsej Sloveniji, del blagovnih rezerv pa je kar pri izbranih dobaviteljih (npr. mleko). Pa tudi marsikatera kravica, ki jo med vožnjo opazite na bližnjem pašniku, morda pripada prav državnim blagovnim rezervam. Ali so živila iz državnih blagovnih rezerv v posebni embalaži, morda posebej označena?

Državne blagovne rezerve so še vedno zavite v tančico skrivnosti, ki pa je bolj prosojna kot nekdaj. Zdaj smemo vedeti, kaj rezerve  vsebujejo, količine blaga pa ostajajo skrivnost.

Od trenutno ca. 580.000 ton skupnih zalog naftnih derivatov, je v Sloveniji uskladiščenih 75%, ostalih 25% pa v Nemčiji in na Madžarskem. Zavod vzdržuje količino varnostnih zalog za nekaj več kot 90 dni povprečne dnevne porabe vseh naftnih derivatov preteklega koledarskega leta. Vodja sektorja za obvezne rezerve naftnih derivatov mag. Marko Naraločnik pravi, da je njihov nabor primerljiv s ponudbo bencinskega servisa.

Sprostitev obveznih rezerv naftnih derivatov do zdaj še ni bila potrebna, v nasprotju z državnimi blagovnimi rezervami, ki so že nekajkrat prišle zelo prav. Direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek:

Tudi nabava zaščitnih tehničnih ovir za slovensko južno mejo je potekala prek Zavoda za blagovne rezerve. Mar to pomeni, da se med rezervami za hude čase nahajajo tudi kilometri žičnate ograje?

Andreja Čokl, Bojan Leskovec