in o šoli lulanja ter uroterapiji

Uhajanje urina je težava, ki bremeni otroka in njegove starše. Največ otrok je sicer suhih do vstopa v šolo; najprej znajo nadzirati mokrenje čez dan, kasneje pa tudi čez noč. Nekaterim pa to ne uspe in zato potrebujejo pomoč. Starši se obrnejo na pediatra, ki lahko otroka napoti k specialistu. Na Kliničnem oddelku za nefrologijo Pediatrične klinike v Ljubljani so prejšnji teden dobili novo napravo za uroterapijo, ki izboljša nadzor nad praznjenjem sečnega mehurja in omogoči učinkovitejše zadrževanje urina.

Otrok, ki pri starosti petih let ponoči še močijo posteljo, je približno 10 odstotkov; pri desetih letih pa številka pade na 3 odstotke. Koliko otrok pa ima motnje v zadrževanju urina čez dan? Po podatkih raziskav in kliničnih izkušenj ima dnevne motnje uriniranja od 10 do 15 odstotkov petletnikov. Ta motnja pa še vedno pesti od 5 do 8 odstotkov mladostnikov.

Kot pravi pediatrinja doc. dr. Anamarija Meglič so razlogi za dnevne motnje uriniranja pri otrocih lahko zelo različni; pogosto zdravniki točnega vzroka za težave tudi ne odkrijejo.  Zdravljenje se začne s pogovorom in skrbnim pregledom otroka,  sledi slikanje z ultrazvokom, šola lulanja in uroterapija.

Nova naprava, ki so jo prejšnji teden dobili na Pediatrični kliniki, omogoča boljši nadzor mišic medeničnega dna. Z njo bodo lahko otroke na njim zanimiv način naučili, kako naj pravilno uporabljajo mišice za lulanje.

Novo napravo za uroterapijo je podarila Ustanova za novo Pediatrično kliniko, ki deluje že 22 let. Vodi jo prav dr. Meglič. Darovali so tako posamezniki, posameznice, kot tudi podjetja. Skupaj so v letu 2016 zbrali 114.223 evrov, ki so jih v celoti namenili za nakup sodobne medicinske opreme.

 

Iztok Konc