Med priimki v Sloveniji je priimek Petelin na 702. mestu za priimki Flisar, Hladnik, Lončarič, Kramer in Volf na 697.–701. mestu in pred priimkoma Jež in Jurca 703. –704. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. 2016 s priimkom Petelin podpisovalo 458 (1971: 510; 1997: 514; 2015: 457) prebivalcev in prebivalk Slovenije. Ti so bili po regijah razporejeni takole: v osrednjeslovenski 192, v obalno kraški 88, v podravski 50, v goriški 29, v jugovzhodni Sloveniji 23, v posavski 21, v koroški 19, v zasavski 18, v savinjski 7, v pomurski, gorenjski in primorsko notranjski manj kot po 5.

Priimek Petelin je tudi sestavina dvojnih priimkov. Takih priimkov je bilo konec leta 1997 skupaj 16, od teh 9 s priimkom Petelin na prvem in 7 na drugem mestu: Petelin Hudnik, Petelin Lovec, Petelin Osojnik, Petelin Zadnik, Petelin Žerovnik, Petelin Žibert, Petelin Župnek, Petelin Bižić, Petelin-Suhadolnik ter Gulič Petelin, Kisovar Petelin, Kremžar-Petelin, Petrinja Petelin, Rakovec Petelin, Ščuka-Petelin, Župnek Petelin.

Iz zapisov v starih listinah je razvidno, da je bil priimek Petelin na slovenskem ozemlju v rabi že v 15. stoletju, npr. v Urbarju za Devin 1494: Juri Petelin, kmet v Tomaju; Gregor Petelin, kmet v Svetem.

Priimek Petelin je nastal prek vzdevka iz živalskega poimenovanja petelin ‘kokošji samec’. Za nekdanji pomen priimka Petelin so vredni upoštevanja preneseni pomeni poimenovanja petelin (ekspr. ‘kdor se hitro razburi, stepe’ in ‘kdor domišljavo, oblastno govori, se vede’) in njegovih izpeljank petelinast (ekspr. ‘ki domišljavo, oblastno govori, se vede’, ‘ki se hitro razburi, stepe’) in peteliniti (ekspr. ‘domišljavo, oblastno hoditi, stopati’, ‘prizadevati si pridobiti ljubezensko naklonjenost koga’), peteliniti se (ekspr. ‘ponašati se, postavljati se’, ‘delati se pogumnega, junaškega’, ‘razburjati se, vznemirjati se’, ‘biti zelo viden, opazen’).

Enako bi lahko pojasnili še izvor priimkov Peteh, Pevec in Petelj, ki izhajajo prek vzdevkov iz sopomenskih poimenovanj v pomenu ‘petelin’: peteh, pevec, petel. Ta poimenovanja so tako kot petelin nastale iz glagola peti po predstavi *ptič, ki poje. Obstaja še narečna sopomenka kokót ‘petelin’, iz katerega je prek vzdevka prav tako nastal priimek Kokot (2016: 686, 347. mesto). Ta je torej še pogostejši kot priimek Petelin.

Priimka Petelinc in Petelinek sta izpeljana iz vzdevka ali priimka Petelin s priponskim obrazilom c in ek in sta prvotno verjetno pomenila ‘sin Petelina’. Priimek Petelinkar je nastal iz krajevnega, ledinskega ali zaselskega imena Petelinek, Petelinjek. Tvorjen je s priponskim obrazilom -ar in je prvotno pomenil ‘prebivalec Petelinka ali prišlek iz le-tega’. Podobno je nastal tudi priimek Petelinšek, ki izhaja iz naselbinskih imen Petelin, Petelinc, Petelinec, Petelinek, Petelinje, Petelinjek, Petelinšek (gl. Atlas Slovenije, str. 339). Tvorjen je s priponskim obrazilom -jak iz pridevnika *petelinski (prebivalec) in je prvotno pomenil ‘prebivalec Petelina itd.’ ali ‘prišlek iz le-tega itd.’

Prvi