Pobarvanke so bile še nedolgo tega domena otrok. Odrasli smo bili prepričani, da smo barvice za vedno odložili, ko smo zapustili osnovnošolske klopi. A pobarvanke za odrasle so zadnja leta vse bolj priljubljene; barvanje naj bi celo preganjalo stres in tesnobne občutke. Pa ste vedeli, da tudi ljubitelji erotike prisegajo na pobarvanke, in da Slovenci pri tem nismo nikakršna izjema? Na Nočni obisk prihajata Aja Vesna Ginovska in Jur Samec, avtorja prve slovenske erotične pobarvanke za odrasle, ki je doživela presenetljiv uspeh. Pridružite se nam po polnoči!

Pobarvanke so bile še nedolgo tega domena otrok. Odrasli smo bili prepričani, da smo barvice za vedno odložili, ko smo zapustili osnovnošolske klopi. Slikarka in ilustratorka Aja Vesna Ginovska pa barvic nikoli ni prav zares odložila. S partnerjem, prav tako slikarjem, Jurom Samcem je Slovencem ponudila možnost, da v roke vzamejo prvo erotično pobarvanko za odrasle.

Fetišistična in rahlo seksi

Jaz sem si vedno želela bogate rdeče lase in zdaj si jih pač lahko narišem,” v smehu na vprašanje o fetiših v pobarvanki odgovori Aja. Jur pa doda, da je nogavičke pri eni od ilustracij celo dodal, ker ga je pač motilo, da jih nima.

Ja, nogavičke so mogoče malo tako “skrito-prikrito”. Potem je bila celo debata o tem, kaj sploh je erotično. Ali je to odkrit gleženj ali so to pokriti vsi deli, ki vzburjajo.

Par že razmišlja o naslednji izdaji, ki bo verjetno malce trša. “Pa tudi kakšna moška izvedba. Mislim, da je v tejle samo ena. So obstajale pa smo jih nekako izločili, saj je ta pobarvanka šla ven precej poskusno,” iskreno pove Jur. Zagotovo nas tudi naslednja izdaja ne bo pustila ravnodušnih, saj so Aji blizu rahlo groteskni motivi.

Nostalgija in premagovanje stresa

Slikarka je v stik s pobarvankami spet prišla pred 4. leti, ko je dobila nečaka in “če si sam ustvarjalec, si hočeš pač svojo narediti,” pove. Erotika kot tema ni bila izbrana zato, da bi pritegnila pozornost. Ustvarjalca razložita, da pobarvanka pravzaprav izstopa po tem, da je narejena ročno.

Jaz recimo moje avtorske ilustracije formata 25×25 cm delam 70. ur. To pač ni neka tržna niša, ker so zelo natančne. Pobarvanka je pa ena stvar, ki lahko gre naokoli.

Risati ne znamo, radi pa bi barvali,” o tem, zakaj so pobarvanke za odrasle tako uspešen trend razmišlja Jur. Barvanje naj bi celo preganjalo stres in tesnobne občutke. A Aja pove, da so lahko velik vzrok za stres, še posebej pri perfekcionistih.

Vsaj na začetku. Ko se je trend začel 2013 so jih res reklamirali kot antistresne. Mi pa smo rekli, da se lahko nad našo izživljate. Ja, sigurno lahko pripelje do stresa. Ampak če človek vztraja, te pa potem to potegne.

 

Darja Pograjc