Kako določiti ustrezno intenzivnost vadbe?

Telo vrhunskega športnika je kot stroj, ki zmore najtežje napore. Prav zato nas vedno pretrese, kadar športniku nenadoma odpove srce. Pride do srčne smrti, ki je lahko posledica zadebelitve srčne mišice – zgodi se tudi rekreativcem. Zakaj pride do zadebelitve oziroma hipertrofije srca? Na katere znake in simptome bi morali biti športniki pozorni? Kaj lahko pokaže pregled pri zdravniku?

Prav intenzivna vadba lahko povzroči težave, ki so v mirovanju manj ali sploh neopazne. Poenostavljeno pravilo: 220 minus leta – med telesno aktivnostjo število udarcev srca ne sme preseči te številke.

Po besedah specialista internista in pulmologa Roberta Marčuna s Klinike Golnik je nenadna srčna smrt le vrh ledene gore, ki lahko doleti profesionalne športnike in rekreativce. Med razlogi zanjo pa je tudi zadebelitev oziroma hipertrofija srčne mišice:

Brazilski kardiolog in specialist športne medicine Jose Kawazoe Lazzoli opominja, da športniki niso imuni na težave s srcem: “Kadar profesionalnemu športniku ali rekreativcu neobičajno hitro zmanjka sape, mu prehitro bije srce, čuti bolečino v prsih, ali celo omedli, bi moral nujno na pregled k specialistu športne medicine. Morda ni nič hujšega, lahko gre le za padec krvnega sladkorja in pritiska, lahko pa to opozarja na resne zdravstvene težave. Zdravnik bo opravil diagnostične postopke in svetoval nadaljnje korake.” 

Obolenje srca razkrije natančen in usmerjen pregled pri zdravniku. Po skrbni anamnezi, ki vključuje opis težav in morebitno družinsko obremenjenost, zdravnik posluša srca s stetoskopom in opravi EKG. Vendar tudi ta vedno ne pokaže vseh nepravilnosti. EKGju sledi pregled z ultrazvokom, slikanje z magnetno resonanco in obremenitveni test.

“Zaradi hipertrofije srčne mišice vsako leto umreta eden ali dva od 100.000 športnikov. To je razmeroma malo, vendar nas takšen dogodek vedno znova pretrese; športniki naj bi bili namreč sinonim za zdravje,” pravi doktor Kawazoe Lazzoli. “Čeprav ni veliko smrti zaradi zadebelitve srčne mišice, pa moramo biti na tovrstne pojave pozorni in jih odkriti še pravočasno. Le tako bomo lahko med športniki preprečili nenadne odpovedi srca.”

Kako določiti ustrezno intenzivnost telesne vadbe? Odgovarja doktor Marčun:

Največja grožnja srcu so sicer vsem znani dejavniki tveganja: prekomerna telesna teža, kajenje, visok krvni tlak, sladkor in holesterol, pa stres in sedeč življenjski slog.

     

Iztok Konc