V tem tednu so se na naših novinarskih delavnicah urili mladi novinarji iz Žalca. Odločili so se, da v oddaji več povedo o domačih nalogah. Le redkokateri šolar jih naredi z veseljem, so pa tudi taki, ki so jim domače naloge v izziv in v šolo še nikdar niso prišli brez njih.

O tem, zakaj je koristno delati domače naloge, so mladi novinarji povprašali šolsko pedagoginjo, pred mikrofon pa so povabili tudi učiteljico in devetošolko Lučko, predsednico šolske skupnosti.

Ne preslišite tokratne oddaje z mladimi iz 1. Osnovne šole Žalec.

Mladi novinarji iz Žalca

V tem tednu so se na naših novinarskih delavnicah urili mladi novinarji s 1. Osnovne šole Žalec. Odločili so se, da v oddaji več povedo o domačih nalogah. Le redkokateri šolar jih naredi z veseljem, so pa tudi taki, ki so jim domače naloge v izziv in v šolo še nikdar niso prišli brez njih.
In kako o domačih nalogah razmišljajo najmlajši?

»Domačo nalogo vedno naredim, ker hočem biti vzorna učenka.«

V kakšno razpoloženje pa spravijo domače naloge starejše osnovnošolce? In pri katerih predmetih imajo naloge največ?

»Največ naloge imamo pri matematiki, ker jemljemo tudi največ snovi in moramo potem to zvaditi.«

Starši in domače naloge
O tem, zakaj je koristno delati domače naloge, v kakšnem okolju jih je najbolje delati in zakaj ni dobro, da domače naloge otrok delajo njihovi starši, je več povedala šolska pedagoginja Maja Potočnik.

»Funkcija staršev pri opravljanju domačih nalog se mora spreminjati.«

Učitelji in učiteljice so tisti, ki določijo, koliko domače naloge bodo naložili učencem. Karmen Štusej je ena tistih učiteljic, ki v času svojih šolskih dni pri nalogah ni najbolj blestela, zato ima tudi sedaj prav poseben pogled nanje.

»Striktno se držim tega, da ob petkih ne dam domače naloge svojim učencem.«

Šola brez domačih nalog
Na 1. Osnovni šoli Žalec imajo vsako leto en teden brez domačih nalog. Kako o tem razmišlja predsednica šolske skupnosti, Lučka Robič:

Čeprav so domače naloge za marsikaterega učenca prava muka, so se mladi novinarji iz Žalca po oddaji strinjali, da jim te koristijo in da le niso taka nadloga. A je vseeno prijetneje popoldneve preživljati v družbi prijateljev – v teh dneh na snegu, ob kepanju in vroči čokoladi in čaju.

Tadeja Bizilj