Nov postopek, pri katerem za popravilo mitralne zaklopke ni treba odpreti prsnega koša.

Lažje bolezni srčnih zaklopk se zdravi z zdravili, težje okvare pa se rešuje s kirurškim posegom. Kirurg odpre prsni koš in popravi slabo zaklopko. V letošnjem letu pa so v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana izvedli operacijo tako, da prsnega koša niso odprli. Posebno sponko, ki so jo namestili na puščajočo mitralno zaklopko, so uvedli skozi majhno odprtino v dimljah. Zahteven poseg, ki manj poseže v telo, je skupaj s sodelavci opravil prof. dr. Matjaž Bunc s Kliničnega oddelka za kardiologijo.

Metoda popravila puščajoče mitralne zaklopke s sponko je v svetu že uveljavljena, saj so jo zdravniki izvedli že več kot 30.000 krat. V Kliničnem centru predvidevajo, da bodo pri nas letno z njo pomagali  24 bolnikom z okvarjeno mitralno zaklopko.

V srcu imamo štiri zaklopke. Tokrat izpostavljamo dve: mitralno in aortno. Ko kri polna kisika iz pljuč priteče v levi preddvor jo mora v prekat spustiti mitralna zaklopka. Ta leži med levim preddvorom in prekatom. Iz prekata pa krvi pot v aorto in telo odpre ali zapre aortna zaklopka. Kadar mitralna zaklopka ne tesni dovolj dobro in pušča, lahko slišimo šum. Po besedah sogovornika lahko zdravniki delovanje in stanje zaklopk preverijo s stetoskopom in z ultrazvokom.

Komu je prvenstveno namenjen nov način zdravljenja puščanja mitralne zaklopke? UKC Ljubljana: Poseg bo sedaj v UKC Ljubljana na voljo vsem slovenskim bolnikom, ki ga bodo potrebovali po predhodni presoji. V prvi vrsti je namenjen bolnikom z visokim operativnim rizikom, ki so bili zdravljeni le z zdravili. Pri posegu prsnega koša ni potrebno odpreti, ker se celoten postopek izvede skozi stegensko veno. Posledično je bolnik lahko hitro mobiliziran in odpuščen iz bolnišnice. Tako bomo lahko izboljšali kvaliteto življenja bolnikov s puščanjem mitralne zaklopke, ki za kirurški poseg niso primerni. Bolniki pa bodo posledično potrebovali manj sprejemov in pregledov pri kardiologih.

 

Iztok Konc